8 aanklachten tegen Sam Bankman-Fried blijven staan

De rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, mede-oprichter van de cryptobeurs FTX, gaat door met de oorspronkelijke acht aanklachten waarvoor hij wordt vervolgd door Amerikaanse openbare aanklagers.

Deze beslissing werd bevestigd in een gerechtelijk document op 14 juni, waarin het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DoJ) aangaf dat ze van plan zijn Bankman-Fried te vervolgen op basis van de 8 aanklachten die tegen hem zijn ingediend in december 2022​​.

Bankman-Fried had eerder een verzoek ingediend in de Bahama’s, waar hij betoogde dat veel van de dertien aanklachten die tegen hem waren gebracht niet waren opgenomen in de oorspronkelijke aanklacht, die de basis vormde voor zijn uitlevering aan de VS. Het Hooggerechtshof van de Bahama’s oordeelde op 14 juni dat Bankman-Fried de kans moest krijgen om de nieuwe aanklachten formeel aan te vechten voordat het land deze zou goedkeuren​​.

Na de uitlevering van Bankman-Fried heeft het DoJ nog vier extra aanklachten onthuld in februari, gerelateerd aan fraude en samenzwering tot fraude, evenals een extra aanklacht in maart waarin wordt beweerd dat hij Chinese ambtenaren zou hebben omgekocht. Bankman-Fried heeft niet schuldig gepleit en heeft geen indicatie gegeven dat hij van plan is om een tot een andere afspraak te komen.

Als oprichter en voormalig CEO van FTX, werd Bankman-Fried oorspronkelijk aangeklaagd in verband met zijn beheer van de inmiddels failliete beurs. Het bedrijf werd geconfronteerd met een liquiditeitscrisis in november 2022, wat uiteindelijk leidde tot het faillissement​​. Er wordt geschat dat FTX meer dan $3 miljard verschuldigd is aan schuldeisers. Aanklagers beweren dat Bankman-Fried klantengelden heeft vermengd en investeerders heeft misleid over de risicobeheerpraktijken van FTX, wat heeft geleid tot verliezen voor investeerders en klanten​​.

Caroline Ellison, voormalig CEO van zusterbedrijf Alameda Research, en mede-oprichter van FTX, Gary Wang, hebben beiden schuld bekend aan fraudeaanklachten in verband met de ineenstorting van de beurs. Bankman-Fried houdt echter vol dat de mislukking te wijten was aan managementfouten en niet aan fraude​​.

Lees meer over:
AmerikaFTXmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...