Aandeel Silicon Valley Bank dipt 60%, wat betekent dit voor bitcoin?

Eerder deze maand kwam naar buiten dat Silvergate Bank, de bank van de crypto-wereld, in grote financiële problemen zit en eerdaags kwam zelfs naar buiten dat de bank kiest voor vrijwillige liquidatie. Nu lijkt met de Silicon Valley Bank (SVB) het volgende slachtoffer te vallen in het Amerikaanse bankwezen. SVB zit met een behoorlijk gat in de balans, nadat een portfolio van staatsobligaties als een baksteen naar beneden viel als gevolg van de hogere rentes.

Wat is er aan de hand?

Silicon Valley Bank had een portfolio van Amerikaanse staatsobligaties waar het een gemiddelde rente van 1,79 procent op jaarbasis over verdiende. Het probleem is dat die rente ver onder de huidige rente op 10-jarige staatsobligaties van om en nabij de 4 procent ligt. Als gevolg daarvan zijn de obligaties met een rente van 1,79 procent stevig in waarde gedaald.

Het portfolio van Silicon Valley Bank werd uiteindelijk van de hand gedaan met een verlies van 1,8 miljard dollar. Als gevolg van dit dramatische nieuws is het aandeel van de techbank met een dikke 60 procent gedaald op de beurs gisteren.

CEO Gregory Becker probeert inmdidels bijna wanhopig klanten te bellen om ze te vertellen dat alles goedzit bij de bank. Meestal zijn dat niet de belletjes die je als klant van een grote bank wil ontvangen, want dat betekent dat er problemen zijn.

Sommige startups schijnen in paniek al hun geld te hebben weggehaald bij de bank. Onder die bedrijven zou zich ook Peter Thiel's Founder Fund bevinden, een investeringsfonds van de legendarische investeerder uit Silicon Valley.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Het eventuele omvallen van deze bank betekent niet direct iets voor bitcoin, behalve dat het wederom laat zien dat de tech-industrie het zwaar heeft met de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve. Steeds meer partijen lijken in de problemen te komen als gevolg van de renteverhogingen van de machtigste centrale bank ter wereld.

De huidige koersdalingen van bitcoin kunnen we ook niet volledig lostrekken van de uitspraken die Federal Reserve voorzitter Jerome Powell eerder deze week deed. Volgens Powell is de centrale bank bereid om het tempo van de renteverhogingen te verhogen als dat nodig blijkt om de inflatie definitief onder controle te krijgen.

Als gevolg daarvan lijkt de markt nu in te zetten op een renteverhoging van 0,50 procent op 22 maart, terwijl er een paar weken geleden nog een bijna 90 procent kans op een renteverhoging van 'slechts' 0,25 procent was.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.