Aandelen van cryptobedrijven dalen hard door dalende koers bitcoin

Niet alleen de koers van bitcoin (BTC) daalde de afgelopen dagen hard. Ook de aandelenmarkten hebben het zwaar. Daar zijn bedrijven in de wereld van bitcoin geen uitzondering op.

Sterker nog: het sentiment rondom bitcoin speelt ook een belangrijke rol voor bedrijven die direct of indirect verbonden zijn met de digitale munt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Veel bedrijven zagen de koers van hun aandelen flink zakken. Een voorbeeld daarvan is het Amerikaanse Coinbase. De beurs, broker en dienstverlener ging vorig jaar met hun eigen aandeel (COIN) naar de beurs. De koers van COIN staat op dit moment 23% lager dan aan het begin van het jaar.

Ook de online broker Robinhood heeft het moeilijk. Het bedrijf profiteerde flink van de hype rondom bitcoin en verschillende altcoins, maar ook hun aandeel daalde met tientallen procenten.

Een bedrijf dat eigenlijk buiten de industrie staat heeft in dit verhaal een hoofdrol. MicroStrategy kocht sinds 2020 meer dan 124.000 bitcoin voor op de bedrijfsbalans. Het Amerikaanse softwarebedrijf zet volledig in op bitcoin als hun spaarmiddel. Alle dollars in de reserve worden omgezet naar BTC.

De aandelen van MicroStrategy staan ruim 70% lager dan het hoogtepunt in februari van 2021.

Aandelen van cryptobedrijven dalen hard door dalende koers bitcoin
Aandelenkoers van MicroStrategy voor het afgelopen jaar volgens Google

Investeerders

De beursgenoteerde bedrijven hebben het momenteel zwaar in de industrie. Tegelijkertijd halen start-ups die (nog) geen beursgang hebben gerealiseerd ook miljoenen of zelfs miljarden dollars op bij durfkapitalisten.

Bitcoinaandelen

Een aandeel in een bedrijf is uiteraard iets anders dan het kopen van bitcoin. Het is een compleet ander risicoprofiel. Veel partijen kiezen voor een aandelen in bedrijven als Coinbase of Robinhood om zo toch blootstelling te krijgen in deze markt.

Beursgenoteerd zijn heeft zijn voordelen, maar ook nadelen. Je hebt te maken met nieuwe verplichtingen en je bent ook afhankelijk van het marktsentiment voor je aandelenkoers. Wanneer het sentiment rondom de core businesss (bitcoin en/of financiële markten) slecht is, dan kan dat doorwerken naar de aandelen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...