Advocaat Tether USDT erkent: “Stablecoin slechts 74% gedekt met cash”

Crypto update - Stablecoin Tether (USDT) is niet 100% gedekt door de Amerikaanse dollar. De dekking is circa 74%, zo staat in een brief aan de rechtbank van New York. Afzender is Tether's advocaat Stuart Hoegner. Tether en cryptobeurs Bitfinex vallen onder de paraplu van iFinex. De speciaal aanklager in New York verdenkt iFinex van het onrechtmatig verschuiven van fondsen tussen Tether en Bitfinex.

Lees ook: Ophef Tether veroorzaakt bitcoin prijsverschillen op cryptobeurzen

USDT Tether

Tot uiterlijk vrijdag 3 mei heeft iFinex de tijd om extra bewijsvoering aan te leveren die het tegendeel moet bewijzen. Is de Tether aangewend om tekorten bij Bitfinex aan te zuiveren? Volgens de aanklager wél.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

$700 miljoen dollar is uit de kasreserves van Tether aangewend om een financieel gat van $850 miljoen te dichten.

Wat heeft Tether in kas?

Hoegner geeft een inkijkje in de financiële situatie bij Tether: de stablecoin heeft $2,1 miljard aan cash en liquide securities in bezit.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Stuart Hoegner "]“As of the date [April 30] I am signing this affidavit, Tether has cash and cash equivalents (short term securities) on hand totaling approximately $2.1 billion, representing approximately 74 percent of the current outstanding tethers.”[/penci_blockquote]

Uit onderzoek van Omni Explorer blijkt dat Tether voor $2,8 miljard aan uitstaande USDT heeft uitgegeven. Circa 700 miljoen USDT wordt dus niet gedekt door cash.

100% dekking?

Maar is dat een probleem? Een stablecoin is bedoeld als vluchthaven tegen de heftige prijsschommelingen op de cryptomarkt. Tether kan de belofte van 100% dekking met de Amerikaanse dollar al een tijdje niet meer waarmaken.

Zo moest het vorige maand erkennen dat niet meer sprake is van een 100% dekking.

Kredietovereenkomsten

Volgens Hoegner is dat ook niet nodig en collega-advocate Zoe Phillips van advocatenfirma Morgan Lewis valt hem bij.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]According to the Attorney General, the line of credit needed to be frozen because it improperly impairs the reserves Tether would use for redemptions. The Attorney General appears to believe that Tether must hold $1 in cash fiat currency for every dollar of tether. These allegations are wrong on multiple levels.[/penci_blockquote]

Ze verwijzen naar de kleine letters in de kredietovereenkomsten van zowel Tether als Bitfinex: dekking is niet gegarandeerd.

Verstrengeling

Fanatiek Bitfinex criticus Bitfinex'ed claimt op Twitter, dat Giancarlo Devasini, cfo bij Bitfinex en bestuurder bij Tether, de beide overeenkomsten heeft ondertekend. Deze claim blijkt tot nu echter onbewezen.

Op bestuurlijk vlak zijn er risico's: Tether en Bitfinex hebben (grotendeels) dezelfde bestuurders en aandeelhouders. Zo spelen de ceo Jean-Louis van der Velde en cfo Giancarlo Devasini een dubbelrol.

En mocht de tikkende tijdbom Tether helemaal ontploffen, dan is de vraag hoe de markt daar op reageert. Na de commotie is een klein deel overgestapt naar een andere stablecoin.

Daarnaast hebben beleggers minstens $175 miljoen aan bitcoin, ethereum en XRP uit Bitfinex opgenomen. Niettemin fungeert Bitfinex nog steeds als één van de grootste beurzen van het handelspaar BTC-USD.

Bitcoin prijs

De prijs van bitcoin lijkt tot nu toe amper te reageren op de commotie rondom Tether en Bitfinex. Vlak voor de aanklacht drukte Tether nog $300 miljoen aan nieuwe USDT tokens bij.

Als reden hiervoor is de populariteit van USDT in China genoemd. Chinese cryptobeleggers gebruiken de token als gateway om - via een over-the-counter-desk - bitcoin te kopen.

Bron: Coindesk

Nieuwsoverzicht 30 april

Bekijk de nieuwtjes van dinsdag 30 april terug op ons Youtube-kanaal! Ook kun je nog meedoen aan onze coole Trezor giveaway.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Nieuws
Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

Lees meer