118 bitcoin miners in Iran afgesloten van elektriciteitsnet

Bitcoin miners in Iran krijgen te maken met ‘binnenlandse sancties’. Deze maand zal de stroomtoevoer naar al de 118 legale crypto miners volledig worden gestopt.

Bitcoin miners in Iran

Het land heeft te maken met een toenemende vraag naar energie. Volgens Bloomberg zal de elektriciteit naar alle 118 legale mining farms in Iran vanaf 22 juni worden stopgezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het heeft te maken met een piekvraag die iedere jaar in dit seizoen terugkomt. Dat vertelt Mostafa Rajabi Mashhadi, woordvoerder van de energie-industrie van het land, op de staatstelevisie.

De topman waarschuwt ook voor toenemende stroomtekorten voor de andere sectoren in het land, aangezien de vraag meer dan 63.000 megawatt bedraagt. Vorig jaar noteerde Iran een record van 67.000 megawatt.

Geen nieuwe situatie

De situatie voor bitcoin miners in Iran is een bijzondere. Waar eerder al bekend werd dat de miners alleen hun zuurverdiende bitcoin mogen verkopen via de centrale bank, moeten ze ook allemaal een licentie krijgen. Van de meer dan 1.000 mining farms bleven er nog maar 118 over met een vergunning.

Eind vorig jaar werden ze ook al gevraagd om voor vier maanden de bedrijfsactiviteiten te stoppen. Destijds werd de stop ingelast in september; nu dus al een aantal maanden eerder.

Tegelijkertijd blijft het land hard optreden tegen illegale miners. In juni vorig jaar zijn 7.000 rigs in beslag genomen van bedrijven die géén licentie hadden verkregen. Ook deelde de autoriteiten hoge boetes uit aan mining-datacentra die publieke elektriciteit gebruikten.

Blockchain-analysebedrijf Elliptic schatte vorig jaar in dat 4,5% van alle rekenkracht uit Iran kwam. Dat is gedaald tot 0,12%, volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIranminer