Zuid-Amerikaanse e-commerce gigant van $80 miljard omarmt Bitcoin

Nieuws voor Zuid-Amerikaanse bitcoiners: e-commerce gigant MercadoLibre maakt Bitcoin betalingen mogelijk. Daarbij hoort wel een kleine nuance: het betreft alleen een aparte sectie op de website én de betalingen vinden buiten het platform plaats.

MercadoLibre is momenteel zo'n $80 miljard waard, op basis van hun uitstaande aandelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in Latijns-Amerika

Op 28 april lanceerde de grootste Latijns-Amerikaanse online e-commerce website een aparte sectie op haar website waar je met jouw bitcoin terecht kunt: een marktplaats voor vastgoed. Hoewel het bedrijf de transacties niet rechtstreeks afwikkelt met de cryptomunt, geeft het wel weer meer legitimiteit aan bitcoin als betaalmiddel.

De retailer heeft een omzet van $81 miljard en het is het tweede grootste bedrijf in Zuid-Amerika. Ze zijn gevestigd in 18 landen, waaronder de drie grootste markten: Brazilië, Argentinië en Mexico. Ze worden ook wel eens omschreven als de 'Amazon van Zuid-Amerika'.

De groep is ook eigenaar van Mercado Pago, een digitaal betalingssysteem voor online en offline transacties. Ook valt Mercado Envios, een logistiek platform voor diensten omtrent opslag- en verzending van goederen, onder de vleugels van het onlinemagnaat.

Met de vastgoed-sectie binnen MercadoLibre kun je met bitcoin de volgende aankopen doen: huizen, appartementen, braakliggende percelen, grond en commercieel onroerend goed in Buenos Aires, Santa Fe en Cordoba.

Grote interesse

Het klinkt misschien als een kleine markt, maar er waren 300 makelaars aanwezig bij een webinar waarin het principe van cryptovaluta werd uitgelegd. De prijzen worden echter nog wel gewoon weergegeven in Amerikaanse dollars.

Betalingen kunnen vandaag de dag worden afgehandeld met de Amerikaanse dollars, Argentijnse peso's of Brazilieaanse reais. Wil je het met Bitcoin doen? Dan mag dat, maar wel buiten het platform van MercadoLibre om.

"Na het kiezen van het type betaalmiddel, neemt de koper contact op met de makelaar en verzoekt hij om de transactie uit te voeren tegen de wisselkoers voor het sluiten van de deal."

Het is dus letterlijk peer-to-peer, terwijl er geen betaalverwerker zoals BTCPay Server of BitPay tussen zit. Commercieel manager Juan Manuel Carretero denkt dat dit niet per se altijd zo hoeft te blijven:

"Aangezien cryptocurrencies steeds meer gangbaar worden, zal het wellicht niet altijd een aparte sectie blijven, maar een optie in de lijst met betalingen zoals elke ander."

Volgens Statista vertegenwoordigt het bruto handelsvolume van MercadoLibre 25,4% van alle e-commerceverkopen in Latijns-Amerika. De omzet zal naar verwachting dit jaar oplopen tot $25 miljard.

CEO Ricardo Montero was eerder dit jaar ook aanwezig bij de conferentie van MicroStrategy, evenals de CFO.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Amerikabetaalmiddelbetalen