Amerikaans ministerie van Justitie verdeeld over vervolgen Binance, aldus bronnen van Reuters

Binance wordt in de Verenigde Staten actief onderzocht voor geld witwassen en het negeren van sancties. Volgens Reuters zijn er verschillende stromingen binnen het ministerie van Justitie. Sommige aanklagers willen nu al overgaan tot een aanklacht tegen directeur Changpeng Zhao. Anderen willen nog verder onderzoek doen, er gaan ook geluiden rond over een schikkingsvoorstel.

Volgens Reuters startte het onderzoek al in 2018. De focus ligt op de manier waarom Binance omgaat met antiwitwasrichtlijnen en andere wetten en regels in de Verenigde Staten.

Reuters heeft door een gesprek met verschillende (anonieme) bronnen geprobeerd er een verhaal van te maken. Vanuit Binance wordt (uiteraard) verbolgen gereageerd. Opvallend is dat een advocaat van Binance verschillende meetings had met ambtenaren van het miniserie van Justitie.

Uit die gesprekken komen dan weer onder andere de opties voor een schikking. Het is onrustig op de markt na het omvallen van FTX. Een eventuele aanklacht tegen de directeur van de grootste cryptobeurs qua volume zou voor een nieuwe opschudding zorgen. Of dit wordt meegenomen in eventuele gerechtelijke stappen is niet bekend.

Aanklachten

Binance startte in 2017 en stormde in rap tempo naar de crypotop. Daarbij werd relatief weinig rekening gehouden met lokale regels. In de beginjaren kon je zonder identificatie bitcoin kopen, verkopen en het van het platform.

Tegenwoordig zet Binance (in ieder geval publiekelijk) vol in op compliance. Steeds meer ministeries wereldwijd onderzoeken of en hoe ze de wereld van bitcoin en cryptocurrency moeten aanpakken. Het ligt voor de hand dat er ook wordt gekeken naar de grootste speler in de markt. Binance heeft nog altijd geen officieel hoofdkantoor, voor zover bekend.

Het onderzoek gaat onder andere over een mogelijke aanklacht rondom het aanbieden van gelddiensten zonder licentie. Ook wordt er gesproken over het samenwerken om geld wit te wassen. Ook zou Binance zich niet hebben gehouden aan sancties (tegen personen of entiteiten) vanuit de VS.

Het process startte dus al in 2018, en er is nog geen officiële aanklacht tegen Changpeng Zhao gedaan. Binance kreeg overigens eerder dit jaar wel een boete van De Nederlandsche Bank.

Reacties

Binance en directeur Zhao reageren verbolgen op de berichtgeving. De beurs verdedigt hun compliance team(s).

Volgens Zhao zit er meer achter de manier waarop Reuters omgaat met nieuws rondom Binance.

Lees meer over:
AmerikaBinancemisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...