‘Amerikaanse bitcoin miners en developers krijgen niet dezelfde belastingregels als brokers’

Bitcoin miners kunnen opgelucht ademhalen. De Amerikaanse belastingdienst gaat miners anders behandelen dan brokers en cryptobeurzen. Dat is te lezen in een brief die de Amerikaanse belastingdienst heeft gestuurd naar senatoren, meldt The Block.

Dit nieuws betekent niet dat er geen (extra) belastingregels zijn voor miners in de VS. De categorie van miners, maar ook developers, valt slechts buiten de groep met brokers en cryptobeurzen voor specifieke belastingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door een uitgebreid wetsvoorstel in 2021 leek het er even op dat miners en ontwikkelaars aan dezelfde regels moesten gaan voldoen als bitcoin kopers/verkopers. Dat zorgt voor problemen wanneer je de financiële boekhouding moet delen met de Internal Revenue Service (IRS).

De brief ging naar zes senatoren. Cynthia Lummis, Mark R. Warner, Rob Portman, Kyrsten Sinema, Pat Toomey en Mike Crapo. Dit is een lijstje van Amerikaanse senatoren die op verschillende manieren probeerde de regels op een andere manier in te voeren.

Brokers

Brokers moeten bijvoorbeeld laten zien met wie zij zaken doen. Je bent verplicht om jezelf te identificeren voordat je bitcoin kunt kopen bij de grootste cryptobeurzen. Bedrijven moeten die gegevens desgevraagd delen met de belastingdienst.

Als je een app bouwt of bitcoin transacties verwerkt heb je niet de benodigde gegevens. De brief van het Amerikaanse ministerie van Financiën geeft duidelijkheid: “De bestaande regelgeving legt alleen rapportageverplichtingen op aan marktdeelnemers die zich bezighouden met zakelijke activiteiten die hen toegang geven tot informatie over de verkoop van effecten door belastingbetalers.”

Het ministerie van Financiën lijkt het wat dat betreft eens te zijn met verschillende critici. Het is simpelweg niet nuttig om deze gegevens te vragen van miners en developers. Zij zien in dat het geen werkbare situatie is: ‘‘Bijvoorbeeld personen die alleen transacties valideren zullen waarschijnlijk niet weten of een transactie deel uitmaakt van een verkoop. En personen die alleen opslagapparaten verkopen die worden gebruikt om private keys te bewaren of personen die alleen software schrijven, voeren geen makelaarsactiviteiten uit.”‘

Amerika

Net als alle andere landen ter wereld worstelt de VS ook met bitcoin en de opkomst van een nieuw financieel netwerk. Huidige regels, wetten en richtlijnen voldoen vaak niet. Ook zijn er uiteraard verschillende stromingen in het land. Er is nog geen duidelijk landelijk beleid. Bitcoin is als onderwerp inmiddels ook onderdeel geworden van politieke campagnes in het land.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...