“Amerikaanse CBDC zal voor gigantische interesse in bitcoin zorgen”

Je kunt het wel aan Michael Saylor van MicroStrategy overlaten om een bullish narratief voor bitcoin te verzinnen. Nu is het volgens Saylor een bullish ontwikkeling als de Amerikaanse overheid een Central Bank Digital Currency (CBDC) van de Amerikaanse dollar probeert te pushen.

In een nieuw interview met Valuetainment legt hij uit waarom een gebrek aan privacy met een CBDC gigantisch veel mensen richting bitcoin zal drijven.

Bitcoin is een alternatief

Volgens de redenatie van Saylor zullen steeds meer mensen zich door een CBDC realiseren dat ze iets nodig hebben wat niet van de overheid komt. "[...] en bitcoin groeit omdat mensen zich er steeds meer bewust van worden dat ze een store of value nodig hebben die niet van de overheid is, maar wel tegen de overheid op kan boksen", aldus Saylor.

"Ik weet zeker dat een groot deel van de samenleving tegen CBDCs is en dat zelfs de meeste politici tegen dit fenomeen zijn. Maar er is een kleine groep die iedereen wil controleren en niemand vertrouwt. Op een zeker moment willen ze waarschijnlijk weten hoe jij iedere 50 dollar uitgeeft. Dat zijn de control freaks in de politieke arena", zo gaat hij verder.

Op de korte termijn verwacht Saylor in Amerika nog geen politiek akkoord op een CBDC. Sterker nog, volgens hem zal er een gigantische discussie ontstaan rondom dit onderwerp over de noodzaak van een digitale versie van de Amerikaanse dollar.

Verder vraagt hij zich af hoe lang de overheid vanuit technische perspectief nodig zou hebben om de digitale dollar te ontwikkelen. Overheden kennende kan dat nog weleens een flinke poos duren.

'Geld is een systeem van controle'

In het interview deelt Saylor ook welke rollen geld volgens hem in de maatschappij speelt. "Geld is een store of value, een rekeneenheid en een betaalmiddel. Maar er is ook een vierde rol waar we minder over praten. Het is de rol die niemand uitspreekt. Geld is ook een systeem van controle", aldus Saylor.

Saylor is juist fan van bitcoin omdat het niet te controleren is. Als voorbeeld geeft hij het vermogen van bepaalde vormen van geld om ongezien het land te verlaten via een vliegveld.

Als je met een goudbaar op stap gaat, dan is het nog maar de vraag of je door de controle op het vliegveld komt. Waarschijnlijk niet. Met een tas met 100.000 dollar is de kans al helemaal klein dat het lukt.

Met bitcoin daarentegen is het razend eenvoudig om met grote bedragen de grens over te steken. Het enige wat je hoeft te doen is een paar woorden onthouden of op een bepaalde manier regelen dat je in het buitenland bij je wallets kunt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....