Amerikaanse congresleden dienen twee pro-crypto wetsvoorstellen in

Er zijn twee nieuwe crypto-wetsvoorstellen ingediend in het Amerikaans Huis van Afgevaardigden. In de Token Taxonomy Act worden wetswijzigingen voorgesteld om cryptovaluta buiten de effectenwetgeving te houden en volgens eenvoudigere regels te belasten. De Digital Taxonomy Act is een tweede voorstel om geld beschikbaar te maken voor de bestrijding van crypto-gerelateerde misdaad. De wetsvoorstellen krijgen naar verluidt brede steun van zowel Democraten als Republikeinen.

Lees ook: SEC Commissaris verwacht dat er uiteindelijk een Bitcoin ETF wordt goedgekeurd

Crypto-wetsvoorstel 1: Token Taxonomy Act

De Token Taxonomy Act is ingediend door de Republikeinse Warren Davidson (Ohio) en de Democraat Darren Soto (Florida). Zij vinden dat aanpassing van de wet nodig is om een duidelijk wettelijk kader te scheppen waarmee het potentieel van blockchain in Amerika kan worden gerealiseerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Anders riskeert de Verenigde Staten hun technologische voortrekkersrol te verliezen. De opkomende digitale economie zal dan aan Europa en Azië toebehoren, aldus congreslid Warren Davidson.

“The Token Taxonomy Act is the key to unlocking blockchain technology in America. Without it, the U.S. is surrendering its innovative origins and ownership of the digital economy to Europe and Asia.” – Warren Davidson

Wetswijzigingen

De Token Taxonomy Act is een herziening van het gelijknamige wetsvoorstel uit december 2018. In het wetsvoorstel staan wetswijzigingen opgenomen om digitale valuta buiten de effectenwetgeving te plaatsen.

Dat staat haaks op het huidige beleid van de Amerikaanse financiële waakhond de Securities & Exchange Commission (SEC), dat veel cryptovaluta wel als effecten beschouwt.

Ook bevat het wetsvoorstel wijzigingen om digitale valuta anders en eenvoudiger te belasten. Zoals vrijstelling van de belastingplicht onder een bepaald bedrag en bij het verruilen van de ene digitale valuta voor een andere. De herziene versie van het voorstel bevat verder een verduidelijking van definities en jurisdicties van toezichthouders.

De Token Taxonomy Act zou eventuele lokale wetgeving in individuele staten overstijgen. In het geval van de staat New York, dat met haar Bitlicense vergunningstelsel strenge regels kent, betekent dat een aanzienlijke versoepeling.

Amerika moet beste bestemming voor blockchain projecten zijn

Goedkeuring van het wetsvoorstel zou volgens Davidson een krachtig signaal afgeven naar ondernemers en innovators dat Amerika de beste bestemming is voor blockchain en crypto-projecten. Hij maakt daarbij een vergelijking met de beginperiode van het internet.

Toen koos het congres voor duidelijke wettelijke kaders en weerstond het de neiging de sector te overreguleren. Dat leverde een belangrijke bijdrage aan de nu dominante rol van de VS in de tech-industrie. Davidson hoopt met de Token Taxonomy Act op een soortgelijke overwinning voor het Amerikaanse volk en de economie.

Naar verluidt krijgt de Token Taxonomy Act brede steun van zowel Democraten als Republikeinen. Behalve Davidson (R-OH) en Darren Soto (D-FL) hebben ook Josh Gottheimer (D-NJ), Tedd Budd (R-NC), Tulsi Gabbard (D-HI), and Scott Perry (R-PA) hun steun betuigd.

“As blockchain technology continues to emerge, it is clear that there must be a framework in place that not only provides a much clearer path forward for open blockchain projects, but also will establish the United States as a leading force in this space,” – Josh Gottheimer,

Crypto wetsvoorstel 2: Digital Taxonomy Act

Op dezelfde dag diende congreslid Darren Soto ook nog de Digital Taxonomy Act in. Daarin staat een voorstel om financiële middelen beschikbaar te stellen voor de preventie en bestrijding van crypto-gerelateerde misdaad.

Volgens het wetsvoorstel zou de Federal Trade Commission (FTC) tot 2024 jaarlijks $25 miljoen dollar ontvangen om crypto-misdaad te bestrijden. Dat geld is bedoeld om ‘oneerlijke of bedrieglijke zaken gerelateerd aan digitale tokens‘ tegen te gaan.

Daarnaast verschaft het document een aantal wettelijke definities voor crypto-termen en begrippen.

Druk om duidelijkheid neemt toe

De druk op de Amerikaanse wetgevers om duidelijkheid te verschaffen over cryptovaluta en blockchain neemt steeds meer toe. Tot nu toe stelden toezichthouders zich veelal afwachtend en voorzichtig op.

Toch lijkt het besef steeds meer te groeien dat de VS daardoor dreigt achterop te raken in de blockchain-revolutie en dat er zo langzamerhand iets moet gebeuren.

Het aantal pro-crypto lobbygroepen dat druk op de politiek uitoefent neemt ondertussen hand over hand toe. Er waren in 2017 nog slechts 12 lobby’s gerelateerd aan cryptovaluta, maar in 2018 was dat volgens politiek-georiënteerde nieuwsoutlet Politico toegenomen tot 33 stuks.

Natuurlijk zijn de diverse spelers van Wall Street ook continu met toezichthouders in overleg om naar oplossingen te zoeken. Eén voorbeeld daarvan is Bakkt, een zusteronderneming van de New York Stock Exchange (NYSE), dat al maanden met de SEC in gesprek is. Ook is er toenemende druk in de discussie omtrent een Bitcoin-ETF.

Het lijkt zijn vruchten af te werpen. De SEC stelt zich langzaam maar zeker positiever op.

Kwestie van tijd

Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat men knopen moeten doorhakken. Met een positieve wending zou het spreekwoordelijke hek van de dam kunnen zijn. De de deuren staan dan wagenwijd open voor verdere en massale adoptie in de grootste economie ter wereld. Het zal ook ongetwijfeld andere landen inspireren om het voorbeeld te volgen.

Anderzijds kan een aanhoudende argwaan ervoor zorgen dat de VS de crypto-boot mist en dat de sector zich elders doorontwikkeld. Een keuze die economische gevolgen kan hebben en mogelijk de dominante rol van Silicon Valley in de tech-industrie ondermijnt.

Het lijkt een eenvoudige keuze voor een kapitalistisch Amerika. Toch moet het belang van de VS in de dominantie van de (petro)dollar niet worden onderschat, noch de dreiging die cryptovaluta hiertegen vormt.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Coinbase hapert opnieuw tijdens explosieve stijging bitcoin

Het Amerikaanse Coinbase staat erom bekend dat het tijdens bullmarkten van bitcoin weleens in de...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Lees meer