Amerikaanse geheime dienst lanceert ‘crypto bewustzijn hub’

Bitcoin lanceerde in 2009 als reactie op het traditionele financiële systeem. Een directe aanval op de banken en de manipulatie op het hoogste niveau. Jarenlang werd bitcoin dan ook gezien als een vijand voor overheden, als een uitdager van de zittende macht.

Het monopolie op de geldpers vormt een belangrijk deel van de macht van overheden. Waarom zou je dat als overheid zomaar weggeven en bitcoin omarmen? Dat lijkt een legitieme vraag, maar de realiteit is anders. Steeds meer overheden omarmen bitcoin en de volgende in het rijtje is de Amerikaanse geheime dienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het beveiligen van het geld van de toekomst

De Amerikaanse geheime dienst kwam redelijk onverwachts met een filmpje met de titel "Secret Service: Safeguarding the next generation currency". Interessant is dat de geheime dienst investeringen en transacties met bitcoin niet inherent als crimineel ziet.

"Digitale assets en cryptocurrency's worden steeds vaker gebruikt als betaalmiddel, reden genoeg voor de geheime dienst om daar bovenop te zitten", zo spreekt het op de website.

De website moet een tool voor educatie worden om het criminele gebruik van bitcoin en andere digitale assets te verminderen. Tegelijkertijd wil de geheime dienst het publiek informeren over beveiliging en eraan bijdragen dat bitcoin en digitale assets een veilige omgeving blijven.

Wat opvalt is dat de taal ten aanzien van cryptocurrency's en digitale assets in grote mate positief is. Hoewel het natuurlijk de taak van de geheime dienst is om criminaliteit met digitale assets en cryptocurrency's aan te pakken. Alles bij elkaar lijkt dit een goede ontwikkeling voor bitcoin.

'Bitcoin is voor criminelen'

Lange tijd heeft bitcoin de reputatie behoorlijk tegen zich gehad. In de beginjaren is bitcoin veel gebruikt voor het kopen van onder andere drugs via de Silk Road. Wat de reputatie van de digitale munt weinig goed heeft gedaan. Zo zie je maar dat het jaren kan duren voordat daar eens verbetering in komt.

Wat mensen steeds beter lijken te begrijpen is dat de transparante aard van de bitcoin-blockchain zich helemaal niet leent voor criminele activiteit. Het is verdomd lastig om zwart geld van de bitcoin blockchain om te zetten in fiatgeld, zonder enorme digitale sporen achter te laten.

Kijk hiervoor alleen al naar het Bitfinex-verhaal waarbij de hackers jarenlang op enorme hoeveelheden bitcoin hebben gezeten. Uiteindelijk is cash-geld nog altijd de beste optie voor criminelen, want tot nu toe wordt bijna iedere grote bitcoin-crimineel wel gepakt. Het narratief dat bitcoin voor criminelen is komt daarmee langzaam ten einde.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....