‘Amerikaanse overheid zit mogelijk in juni al zonder geld’

469 totale weergaven

De Amerikaanse overheid loopt volgens een nieuw rapport een "significant risico" dat het in juni al niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Wat de situatie wellicht erger maakt is dat het rapport niet afkomstig is van een private partij die onrust probeert te zaaien, maar van de U.S. Congressional Budget Office (CBO). Het CBO voorspelt op basis van het huidige schuldplafond en de manier waarop de schulden oplopen dat Amerika al in de eerste twee weken van juni tegen de lamp kan lopen.

We zitten op dit moment al op de helft van mei, dus juni komt wat dat betreft ook in rap tempo dichterbij.

Tekort van 1,5 biljoen dollar

Voor het jaar 2023 voorspelt het CBO ook nog eens een begrotingstekort van 1,5 biljoen dollar. Dat is 100 miljard dollar meer dan er in februari werd voorspeld. Zo zie je maar dat deze voorspellingen regelmatig nog slechter uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Als Amerika op dit tempo doorgaat met het opbouwen van tekorten, dan is het een kwestie van tijd voordat de schuldenberg compleet explodeert.

Het schuldenportret voor de Amerikaanse overheid. Bron: CBO
Het schuldenportret voor de Amerikaanse overheid. Bron: CBO

Een tekort van 1,5 biljoen dollar over een periode van 10 jaar zou nog eens 15 biljoen dollar aan de huidige berg van 31,5 biljoen dollar toevoegen. Dat zou echter een redelijk optimistisch scenario zijn, want de afgelopen 10 jaar werd er al ruim 15 biljoen dollar aan toegevoegd.

Vaak gaan partijen als het CBO uit van een situatie waarin we niet te maken krijgen met recessies of andere ellende, zoals bijvoorbeeld COVID-19. Toegegeven, dat zijn zaken die je vooraf niet kunt voorspellen, maar aan de andere kant kun je er wel zeker van zijn dat er negatieve verrassingen komen.

Hoe groot die negatieve verrassingen zijn en wanneer ze precies komen is onvoorspelbaar. Dat ze komen is iets wat we op basis van het verleden met een grote mate van zekerheid kunnen zeggen. Dat belooft dus weinig goeds voor de Amerikaanse schuldenberg en daarmee de waarde van de Amerikaanse dollar.

Verdubbeling van de tekorten

Ondanks het feit dat iedereen op dit moment wel op de hoogte is van de ernst van de situatie, zijn de voorspellingen op zijn minst donker te noemen. De verwachting is namelijk dat het Amerikaanse overheidstekort in 2033 is opgelopen tot 2,7 biljoen dollar.

Daarmee groeien de tekorten, blijft de schuldenberg toenemen en moet Amerika ook steeds meer aftikken aan rentebetalingen. Op termijn kom je daardoor in een negatieve schuldspiraal terecht waar je niet meer uit kunt komen.

Tenzij je gigantisch gaat snijden in de uitgaven, maar dat is politiek gezien lastig voor elkaar te krijgen. Geen enkele politicus wil degene zijn die het volk de boodschap brengt dat ze moeten gaan korten.

Wat dat betreft lijkt dit vooral een positief scenario voor assets met een natuurlijke schaarste als bitcoin en goud. Steeds meer mensen zullen zich door deze cijfers realiseren dat ze zich moeten verstoppen in schaarste en dat hun geld op de lange termijn niet veilig is in Amerikaanse dollars.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....