Amerikaanse staten Louisiana en Virginia introduceren bitcoin-vriendelijke wetgeving

De concurrentie om bitcoin in de politieke arena wordt groter en groter. Steeds meer Amerikaanse staten adopteren bitcoin-vriendelijke wetgeving om kapitaal te lokken. Bitcoin is in dertien jaar uitgeroeid tot een asset van wereldformaat. Tegen de verwachtingen in vechten overheden steeds minder tegen bitcoin en steeds meer om bitcoin.

In de staat Louisiana is een wetsvoorstel geïntroduceerd om bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor belastingen. Terwijl banken in Virginia vanaf heden toestemming hebben om voor klanten bitcoin in beheer te nemen. Langzaam maar zeker wordt de positie van bitcoin in de Verenigde Staten sterker en sterker.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Virginia stelt hoge eisen aan bitcoin-banken

Banken in Virginia die voor hun klanten bitcoin in bewaring willen nemen moeten aan hoge eisen voldoen. In totaal moet een bank die deze dienstverlening wil aanbieden 26 adequate protocollen ten aanzien van het managen van risico en compliance opstellen. Het wetsvoorstel in Virginia haalde uiteindelijk met 39 stemmen voor en 0 stemmen tegen de eindstreep.

De laatste stap is de handtekening van de gouverneur van Virginia. Banken die vervolgens verder willen als bitcoin-banken, moeten effectieve risico-management systemen implementeren, over adequate verzekeringen beschikken en een overzichtsprogramma lanceren om de risico’s van cryptocurrency’s in kaart te brengen.

Interessant is dat de Senaat van banken eist dat klanten te allen tijde de directe controle over hun assets moeten houden. Wat waarschijnlijk betekent dat ze de mogelijkheid moeten krijgen om ook over hun private keys te beschikken. ” […] de bank zal van de klant eisen dat deze zijn virtuele valuta in controle overdraagt aan de bank door nieuwe private keys te creëren en die aan de bank te overhandigen.” Aldus de Senaat.

Louisiana accepteert bitcoin als betaalmiddel voor belastingen

In Louisiana ligt momenteel een wetsvoorstel klaar om bitcoin te accepteren als betaalmiddel voor belastingen. Opvallend is dat er in het wetsvoorstel wordt gesproken over ‘virtuele valuta’ wat niet helemaal duidelijk is waarmee men precies kan betalen. Het zal niet zo zijn dat iedere cryptocurrency wordt geaccepteerd bij het passeren van de wet.

Het gaat niet alleen om het betalen van belastingen, maar ook de betaling van licenties, boetes, rente en andere aan de staat verschuldigde kosten. Waarschijnlijk moet men in Louisiana nog even wachten op de wet, want in regel 10 tot en met 13 van het voorstel staat dat de wet niet later dan 1 januari 2024 in werking treedt.

De reacties van Amerikanen zijn wisselend. Niet iedereen is enthousiast om zijn of haar bitcoin aan te wenden voor het betalen van belastingen. “Eerst staan ze het toe en daarna maken ze het verplicht om je belasting met bitcoin te betalen.” Is één van de reacties onder het bericht op Reddit.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....