‘Bitcoin goede gok zolang centrale banken geld blijven bijdrukken’

Bitcoin heeft de potentie om een 'goede gok' te worden voor investeerders als de Federal Reserve er alles aan doet om de Amerikaanse economie overeind te houden, zo spreekt de populaire analist Bitcoin Jack.

De onafhankelijke marktanalist verwacht dat de geopolitieke onzekerheid de kans op renteverhogingen door de Fed heeft verlaagd. Waar de Amerikaanse centrale bank enige tijd geleden nog sprak over 7 verhogingen in 2022, lijkt de hele markt daar momenteel sterk aan te twijfelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Conflict Oekraïne Rusland niet goed voor inflatie

De wereld had al te maken met een relatief hoge inflatie, wat in de kern is terug te brengen tot de geldprinterij van centrale banken, maar door onder andere de pandemie heviger is uitgevallen dan verwacht. Nu komt daar nog even het conflict tussen Oekraïne en Rusland overheen en lijkt het doemscenario voor het financiële systeem compleet.

Aan de ene kant moeten centrale banken er alles aan doen om de boel overeind te houden. Wat betekent dat de economie grote steun nodig heeft. Terwijl ze aan de andere kant moeten zorgen voor een stabiele munt en de inflatie moeten bevechten.

Twee doelstellingen die in theorie bijna lijnrecht tegenover elkaar staan en zeker op dit moment nog maar moeilijk met elkaar te rijmen zijn. Het lijkt erop dat centrale banken steeds meer moeten kiezen tussen de economie en inflatie. Waarbij inflatie. de meest eenvoudige manier is om "het afval onder het tapijt te schuiven" zoals dat zo mooi gezegd wordt.

Fed-voorzitter Powell laat de markt gissen

Voordat het conflict tussen Oekraïne en Rusland uitbrak was de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve (centrale bank) in maart de rente met 0,5 procent zou verhogen. Voorzitter Powell geeft nu al aan dat die verhoging waarschijnlijk wordt beperkt tot 0,25 procent en mogelijk zelfs helemaal van tafel gaat.

"We moeten voorkomen dat we onzekerheid toevoegen aan een situatie die op zichzelf al een enorme uitdaging is", zo liet Powell aan het House Financial Services Committee weten op woensdag. Al wilde hij ook een verhoging van 0,5 procent niet uitsluiten als de inflatie hoger uitvalt dan verwacht.

"Als de inflatie deze maand hoger of langdurig hoger is dan het huidige niveau, dan moeten we bereid zijn om agressiever op te treden", zo ging Powell verder. In hoeverre agressief optreden tot de mogelijkheden behoort moet nog blijken. De enorme schuldenberg lijkt daarbij in de weg te staan. Een langdurige hoge rente kan fataal blijken voor de economie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....