Amerikanen betaalden in 2023 al 3,3 biljoen dollar aan rente

De Amerikaanse bevolking heeft het zwaar met de renteverhogingen van de Federal Reserve, zo blijkt uit nieuwe data die The Kobeissi Letter op 17 september publiceerde. Gedurende de eerste zeven maanden van 2023 betaalden Amerikanen namelijk voor 3,3 biljoen dollar aan persoonlijke rentekosten.

Dat getal ligt 80 procent hoger dan in 2021 en is al bijna meer dan het totaal van 2022. Hier zit de rente over hypotheken nog niet eens bij.

Amerikanen verdrinken in rentekosten

In het gevecht tegen de inflatie verhoogde de Amerikaanse centrale bank agressief de rente. Daarmee is het inflatie-probleem inmiddels redelijk onder controle, al is de inflatie nog altijd behoorlijk ver verwijderd van de doelstelling van 2,0 procent.

Wat dat betreft moeten Amerikanen het waarschijnlijk nog relatief lang met de hoge rentes doen. "Terwijl de rentes stijgen en individuen en de Amerikaanse overheid een crisis te wachten staat, schieten de rentekosten omhoog", aldus The Kobeissi Letter.

De huidige rentes in de Verenigde Staten liggen op 5,5 procent, al betaalt de gemiddelde Amerikaan momenteel waarschijnlijk een stuk meer. Voor persoonlijke leningen zijn de rentes als een raket omhoog geschoten dit jaar.

Ook de inflatie is weer wat gestegen van 3 naar de huidige 3,7 procent; waardoor er nog meer druk op de financiële huishouding van de gemiddelde Amerikaan komt te liggen.

Het spaargeld is op

Eerder deze maand werd bekend dat de spaarpot van de gemiddelde Amerikaan ook leeg begint te raken. Als gevolg van COVID-19 (met alle steunpakketten) was die spaarpot goed gevuld, maar inmiddels komen we op dat vlak langzaam maar zeker richting het einde.

Wat dat betekent? Vooral dat de Amerikaanse economie binnen nu en een paar maanden weleens in de problemen kan zitten. Hoge rentes en een consument die geen geld meer heeft.

Dat is het ideale recept voor een recessie en dat lijkt de bitcoin koers nu ook een beetje te drukken. Het lukt de bulls maar niet om het bullish momentum terug te vinden, al beginnen ook de bears uitgeput te raken.

Voor nu lijkt zijwaartse koersactie de meest waarschijnlijke weg vooruit, al kan een recessie nog roet in het eten gooien en extra correcties veroorzaken in aanloop naar de halving van april 2024.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....