‘Amerikanen hebben $62,1 biljoen aan assets, bitcoin is $0,5 biljoen’

Brad Mills, een bekende influencer die zich vrijwel volledig richt op bitcoin, publiceerde gisteren een paar interessante grafiek om te laten zien hoe klein bitcoin op dit moment nog is. Een ruime 14 jaar na de lancering van bitcoin door Satoshi Nakamoto is de digitale munt opgeklommen tot het financiële wereldtoneel, maar in het grote plaatje is het nog altijd een druppel op de hete plaat.

62,1 versus 0,5 biljoen dollar

Amerikaanse huishoudens hebben op het moment van schrijven ongeveer 62,1 biljoen dollar aan assets. Die bestaan voor 39,4 biljoen dollar uit aandelen, 18,2 biljoen dollar aan deposito's en 4,5 biljoen dollar aan schuldpapieren. Verder hebben Amerikaanse huishoudens een schuld van 19 biljoen dollar.

Als je dan bedenkt dat bitcoin op dit moment een market cap van 0,5 biljoen dollar kent, dan zie je meteen dat de digitale munt nog een hele kleine asset is. Bitcoin heeft in theorie de potentie om een hele belangrijke valuta te worden op wereldniveau.

Mocht bitcoin daarin slagen, dan kan het weleens zijn dat de market cap in de toekomst nog een aantal keren over de kop gaat. Op het hoogtepunt hadden Amerikaanse gezinnen zelfs 49,4 biljoen dollar in aandelen zitten. Dat was waarschijnlijk tijdens de all-time highs die in 2021 werden bereikt tijdens de top van de COVID-19 crisis, waarbij centrale banken de geldprinters op volle toeren lieten draaien.

Waar ligt de top van bitcoin?

Het blijft echter speculeren waar de top van bitcoin precies ligt. Dit soort cijfers laten in ieder geval zien dat er in theorie een hoop geld beschikbaar is dat richting bitcoin kan vloeien. Als bitcoin al 10 procent van de 39,4 biljoen dollar die Amerikaanse gezinnen in aandelen hebben zitten zou bestrijken, dan zou de market cap vanaf hier ongeveer 8x over de kop gaan.

Daarmee zou je een Bitcoin koers van ruim 220.000 dollar krijgen. Dat zijn cijfers die in een tijdsbestek van 10 jaar mogelijk haalbaar zijn, als bitcoin de huidige groei doorzet. Met alle stress in het traditionele bankensysteem en de reactie van de Federal Reserve op die stress, is het zomaar mogelijk dat bitcoin dat voor elkaar krijgt.

Steeds meer mensen zien dat hun kapitaal, om meerdere redenen, niet veilig is in het traditionele financiële systeem. Banken kunnen omvallen en als ze dat niet doen, dan is de kans groot dat ze gered zijn door overheden en dat we dus de prijs betalen in de vorm van inflatie. Bitcoin biedt in theorie bescherming tegen beiden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....