Zo kwam de bitcoin dip naar $25.000 tot stand

Institutionele beleggers uit Amerika kochten de bitcoin dip. Dat concludeert CEO Ki Young Ju van marktonderzoeker CryptoQuant. Bitcoin is afgelopen week tot ~$25.400 gedaald, de huidige prijs ligt op ~$29.500.

Zo ging het er achter de schermen aan toe

Ju legt in de onderstaande Twitterdraad uit welke transacties van belang waren op de bitcoin koers de afgelopen week. Samengevat:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  • Bedrijven die voor de Gemini beurs voor koop - en verkoopvolume zorgen (market makers) sturen tussen 7 en 10 mei maar liefst ~84.000 bitcoin naar Binance.
  • Met name op de Coinbase exchange daalde de bitcoin prijs lokaal hard, omdat de market makers van Binance veel bitcoin naar Coinbase sturen.
  • Het volume van het handelspaar BTC-USD bereikt het hoogste niveau in 12 maanden tijd.
  • Coinbase Premium wordt negatief met -3%, omdat er lokaal dan nog te weinig vraag is naar bitcoin. Dat is het laagste prijsniveau op deze beurs van de afgelopen 36 maanden. Coinbase wordt vooral gebruikt door institutionele beleggers uit Amerika. Denk aan MicroStrategy, maar ook een NYDIG of andere professionele fondsen, brokers of adviseurs.
  • Market makers, inclusief degenen die door Luna Foundation Guard (LFG) zijn ingehuurd, hebben dus vorige week (vanaf 7 mei) als ~84.000 bitcoin (destijds 2,5 miljard dollar) naar meerdere beurzen gestuurd (Gemini, Binance, Coinbase).
  • Ju en zijn analisten vermoeden dat professioneel geld dat actief is op Coinbase deze verkoopdruk grotendeels heeft geabsorbeerd. Anders was de koers mogelijk nog verder gezakt. 
  • Om deze stelling te staven, deelt hij de heatmap van het BTC-USD orderboek van Coinbase. Je ziet dat actoren op Coinbase sinds mei 2021 flink 'bids' aan het inleggen zijn bij Coinbase. Ze leggen deze biedingen in het orderboek hopende dat de koers een keertje dipt naar - zeg - ~$30.000 om tegen die lage prijs lekker veel bitcoin te kunnen kopen. Die hoop wordt afgelopen week bewaarheid, een kans dus.
  • Ze zijn dan ook aangenaam verrast dat deze keer de dip nog dieper ligt dan in hun wildste dromen. Ze moeten razendsnel hun 'bid walls' opnieuw gaan optrekken rond en met name onder $25.000 (hopende dat de koers deze prijs raakt en mogelijk nog lager zakt). 
  • Kortom, daar waar retail beleggers in met name kleinere crypto's veel pijn hebben geleden de afgelopen week, wrijven professionele beleggers zich in de handen tijdens dit soort weken. Zij kunnen namelijk goedkoop bitcoin inkopen voor henzelf of hun klanten, die hen hiervoor dik belonen.
  • Saillant detail: Ki Young Ju beklaagt zich in een apart tweetje erover dat zijn draadje door een twittergebruiker als 'ongepast' is aangemerkt omdat er volgens hem te gevoelige marktinformatie in staat. 

Of de beweringen van Ju volledig kloppen, moet nog gestaafd worden door andere marktdata en on-chaingegevens. Een bedrijf als CryptoQuant is er altijd bij gebaat om zoveel tractie te creëren met hun content, dat moet men altijd in ogenschouw nemen. Maar dat er op een markt winnaars en verliezers zijn, is een open deur.

200 moving average als leidraad

Hoe zien andere analisten de markt, is er wel sprake van een bodem? Analist Dave the Wave (~100.000 volgers op Twitter) adviseert om uit te zoomen en de 200 moving average (200 MA), het gemiddelde van de afgelopen 200 dagsluitingen, te gebruiken. Deze oranje lijn is zijn onderstaande grafiek laat een stijgende lijn zien, ondanks de recente dip.

Zoomen we op een andere manier uit, via een on-chainindicator, dan is er sprake van bodemvorming, aldus analist Plan C. Hij gebruikt de Bitcoin Logarithmic Growth Curves van analistencollectief Lookintobitcoin. Een logaritmische schaal gebruikt prestaties uit het verleden om prestaties in de toekomst te voorspellen.

Deze indicator neemt alle historische prijsdata van bitcoin en gebruikt een logaritmische groeianalyse om toekomstige groeigolven voor bitcoin te voorspellen. De indicator is puur gebaseerd op historische prijsgegevens en niet op gedrag van on-chainentiteiten zoals indicatoren als RHODL Ratio en HODL Waves.

Plan C concludeert dat de onderkant van deze logaritmische groeicurve wordt geraakt. Dat gebeurt niet vaak.

Ook deze technisch analist vindt $28.800 een belangrijk level om te heroveren en dat is de afgelopen 24 uur ook gelukt.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...