Analist van Fidelity ziet mogelijk plek voor bitcoin in traditioneel 60/40-portfolio

Jurrien Timmer, macro-expert bij Fidelity Investments, ziet een rol voor bitcoin in een traditionele 60/40 beleggingsportfolio.

Grondige analyse

Timmer heeft een eigen kijk op de waarde van bitcoin. Naast de normale spotprijs kijkt hij ook graag naar de adoptiecurve (in combinatie met de circulating supply).

Hij gebruikt “network size” en “real rates” om de waarde van bitcoin in kaart te brengen en maakt hiermee een regressielijn. Een “real rate” is de rente minus de inflatie. Het staat ook wel bekend als de reële rente.

Als Timmer deze twee inputs samenvoegt met data sinds 2017, heeft dit een correlatie van 91% met de koers van bitcoin.

Analist van Fidelity ziet mogelijk plek voor bitcoin in traditioneel 60/40-portfolio

Het suggereert daarmee dat de netwerkgroei van bitcoin en het macrolandschap in combinatie met de reële rente. een aanzienlijk deel van de prijsbeweging verklaren.

“Wat betekent het allemaal? We weten dat de adoptiecurve van bitcoin is afgevlakt sinds de cryptowinter in 2021 begon. We weten ook dat het monetaire beleid de reële tarieven heeft beïnvloed, wat op zijn beurt weer van invloed is geweest op het gebruik van bitcoin.”

“Als we de S-curve van internetadoptie nemen en daar een reeks reële renteregimes (+2% en -2%) aan toevoegen, kunnen we hieronder een fair value-marge krijgen.”

Als je deze tekst vertaalt naar een grafiek, ziet dat er als volgt uit:

Analist van Fidelity ziet mogelijk plek voor bitcoin in traditioneel 60/40-portfolio

Op basis van deze data heeft bitcoin volgens Timmer nog steeds potentie als digitaal goud, maar wel in een bescheidenere mate dan een paar jaar geleden.

60/40 portfolio

Om naar de plek van bitcoin in een 60/40-portfolio te kijken, pakt Timmer er drie datapunten bij: de Sharpe-ratio, volatiliteit en de correlaties.

Het grootste probleem voor bitcoin in deze traditionele benadering is de volatiliteit, die op jaarbasis op 64% staat. De correlatie met aandelen is de afgelopen maanden afgenomen, maar blijft positief op +35%. Timmer’s conclusie is daarom als volgt:

“Dit alles suggereert dat bitcoin mogelijk nog steeds een plaats zou kunnen hebben in een 60/40-portfolio, ook al lijkt de groeicurve volwassener dan ik eerder dacht en wordt deze meer beïnvloed door de reële rentes.”

“Al met al lijkt het erop dat bitcoin nog meer te bewijzen om zijn oudere broer (goud) te evenaren.”

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...