Goldman Sachs intern verdeeld over Bitcoin als investering

Analisten van de gerenommeerde zakenbank Goldman Sachs zijn wederom 180 graden gedraaid wat betreft hun mening over bitcoin. Intern lijken ze het bij Goldman maar niet eens te kunnen worden over de investeringswaardigheid van bitcoin.

In een rapport genaamd: “Digital Assets: Beauty Is Not in the Eye of the Beholder” komt de zakenbank tot de conclusie dat bitcoin geen investering is voor de lange termijn. Niet als store of value en niet als een asset-klasse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Groot contrast met eerdere rapporten

Dat niet iedereen bij Goldman Sachs op dezelfde manier over bitcoin denkt is wel duidelijk, gezien een vorig rapport van 21 mei met de titel: “Crypto: A New Asset Class?” wat over het algemeen heel positief was over bitcoin.

Matthew McDermot, het hoofd van digitale assets bij Goldman, zei zelfs het volgende: “Bitcoin wordt nu gezien als een asset waarin geïnvesteerd kan worden.”

Het grappige is dat ook dit rapport weer in contrast stond met een voorgaande publicatie van Goldman. Namelijk deze presentatie van vorig jaar waarin verschillende analisten van de bank vijf redenen geven waarom bitcoin niet investeringswaardig is.

In het meest recent gepubliceerde rapport laat de Strategy Group van de bank weten dat ze het op veilig willen spelen wat betreft cryptocurrency’s. “We hebben ons onthouden van het herhalen van positieve en negatieve hype die rondom dit ecosysteem hangt, omdat we onze klanten niet willen bedwelmen met ongefundeerde verhalen.”

Saillant detail: Goldman Sachs heeft een klein team van bitcoin future handelaren.

Bitcoin is geen digitaal goud

Bitcoin wordt vaak neergezet als het digitale goud, maar als we het laatste rapport moeten geloven zijn ze daar bij Goldman niet van overtuigd. “Het argument dat bitcoin en cryptocurrency’s een digitale versie van goud zijn geeft ze geen waarde, omdat goud op zichzelf geen stabiele store of value is.”

Verder wordt in het rapport gesuggereerd dat “blockchaintechnologie” niet veilig is en gebouwd is op lagen van vertrouwen die gebroken kunnen worden.

Niet iedere afdeling binnen de bank denkt daar hetzelfde over, want in mei leidde Goldman Sachs nog een investeringsronde van $15 miljoen voor het blockchain-analysebedrijf Coin Metrics.

We moeten dit soort rapporten dus zeker niet interpreteren als de algemene opinie van een zakenbank als Goldman Sachs over bitcoin en de industrie die daar omheen hangt.

Lees meer over:
Goldman Sachs

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....