Bankier Goldman Sachs: ‘Bitcoin beter te vergelijken met koper, dan met goud’

Jeff Currie van Goldman Sachs ziet Bitcoin als een 'risk-on' asset die te vergelijken is met koper als hedge tegen inflatie. Een vergelijking met goud is in zijn ogen onterecht.

Bitcoin vergelijkbaar met koper

Currie is de baas van de wereldwijde tak die zich bij de Amerikaanse bank bezig houd met onderzoek naar commodities. Naast goud en koper, hoort Bitcoin ook onder deze parapluterm. Goldman Sachs is een investeringsbank en tevens gespecialiseerd in het aanbieden van financiële diensten aan multinationals en overheden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bankier ziet veel parallellen tussen goud en Bitcoin, als hedge tegen inflatie. Hij beschrijft echter dat Bitcoin eigenlijk nog meer verwant is met koper, als zogenoemde risk-on asset.

Hij sprak bij Squawk Box Europe van CNBC over deze termen. Hij legt uit dat goud stabieler en daarmee is het een risk-off hedge. De prijs van koper is volatieler en daarmee is dit een risk-on activa.

"Digitale valuta zijn geen vervanging van goud. Als ze iets zijn, zouden ze eerder een vervanging kunnen zijn voor koper. Je kijkt naar de correlatie tussen Bitcoin en koper, en de mate van risico's die je wilt lopen. En we hebben inmiddels alweer 10 jaar aan handelsgeschiedenis van Bitcoin en we kunnen stellen dat het absoluut een risicovolle activa is."

Volatiliteit en risico's

Het is een beetje een open deur, gezien Currie deze uitspraken doet nadat de koers van Bitcoin binnen enkele weken daalde van $57.000 tot $36.000, een verlies van bijna 40%. En als je de recordprijs uit april vergelijkt met het diepe dal van vorige maand, staat de koers zelfs 50% lager.

Koper kende in 2021 ook veel volatiliteit. Op 3 januari was het geprijsd op $3,56, waarna het steeg tot $4,30 op 24 februari. De prijs schommelde vervolgens tussen $3,50 en $4,00, tot de koers op 10 mei ineens de $4,80 bereikte.

Currie merkt op dat er "goede inflatie en slechte inflatie is", waarvoor verschillende activa als hedge kunnen fungeren. "Goede inflatie is wanneer de vraag in de markt ook weer eraan trekt", zo stelt hij. "Bitcoin, koper en olie zijn hedges zijn tegen dit soort inflatie."

Echter:

“Goud is een hedge voor slechte inflatie, als het aanbod in de markt wordt beperkt, (…) zoals met de tekorten aan computerchips, grondstoffen en andere soorten resources. En hiervoor zou je goud als hedge willen gebruiken.”

"We denken dat het te vroeg voor Bitcoin om te concurreren met goud als veilige havens. De twee kunnen naast elkaar bestaan."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Goldman Sachsgoud