Goldman Sachs komt met uitgebreid rapport over Bitcoin (BTC)

De grote investeringsbank Goldman Sachs komt met een nieuw rapport over bitcoin (BTC). De bank noemde bitcoin nog geen jaar geleden absoluut geen beleggingscategorie. Nu is het tijd voor een nieuwe blik.

Goldman Sachs en bitcoin

Verschillende screenshots van het rapport gaan inmiddels rond op Twitter. Het rapport heeft een weinig opvallende titel: ‘Crypto: a new asset class?’

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het onderzoek is onder andere gesproken met Michael Novogratz, oprichter van een van de eerste bitcoin fondsen wereldwijd. Een andere fondsbeheerder, Michael Sonneshein komt er ook in voor.

Laatstgenoemde is directeur van Grayscale. Dat bedrijf heeft momenteel het grootste bitcoin fonds ter wereld met ruim 654.000 BTC in beheer. Daarnaast passeren een hoop andere financieel directeuren en academici de revue.

Perspectief

Het is geen verrassing dat mensen als Novogratz en Sonneshein positief zijn over bitcoin als beleggingscategorie. Novogratz benoemt onder andere een nieuwe trend om aan te geven dat bitcoin hier is en niet meer weg gaat. Steeds meer financiële instellingen en andere organisaties bieden bitcoin of diensten eromheen aan.

Sonnenshein is dezelfde mening toegedaan: ''Institutionele beleggers zien nu in dat digitale assets hier zijn om te blijven, steeds meer investeerders zien de schaarste van assets als bitcoin in.'' Daarmee doelt de directeur op het maximale aantal BTC van 21 miljoen.

Het narratief over het vermijden van inflatie en het wegprinten van de waarde van andere valuta worden ook genoemd. Dit verhaal lijkt momenteel de boventoon te voeren in het verhaal rondom bitcoin vanuit banken en andere oldskool organisaties.

Uiteraard zijn er ook tegenstanders. Een van de meest bekende critici in deze kringen is economieprofessor Nouriel Roubini. Roubini ziet niet hoe iets dat geen inkomen genereert een goede investering is. Hij benoemt daarbij bruikbaarheid en de relatie met economische regels als belangrijke vuilkuilen voor bitcoin als belegging.

Hij twijfelt ook aan de bereidheid van instellingen om zich bloot te stellen aan de koersvolatiliteit.

Investeren in BTC

Het is wachten op het volledige rapport en de mogelijke stappen van de bank.

Goldman Sachs heeft inmiddels al een trading desk waar in bitcoin futures wordt gehandeld. Rijke klanten kunnen daar terecht. Ook investeerde de grote bank in analysebedrijf Coin Metrics.

De eerste kleine stapjes worden gezet. En een ding is zeker: bitcoin is officieel onderwerp van gesprek in de bestuurskamers van dit soort grootbanken. Hoe dat uit gaat pakken gaan we zien. Als er geld mee te verdienen valt zullen meer commerciële banken de stap zetten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGoldman Sachs

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...