Centrale bank Argentinië eist persoonlijke gegevens Bitcoin kopers

Steeds meer overheden en banken vragen zich af hoe om te gaan met de opmars van Bitcoin. De Centrale Bank van Argentinië eist van financiële instituties dat zij gegevens van klanten die bitcoin kopen of handelen delen. Dat meldt Decrypt.

Argentinië en bitcoin

Dit beleid komt voort uit een plan van de Argentijnse president Alberto Fernandez om de peso te redden. In dit jaar alleen al heeft de nationale munt 10% van zijn waarde verloren. Tijdens de regeringsperiode van de vorige president Mauricio Macri verloor de peso zo’n 84% van zijn waarde binnen 4 jaar tijd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zo’n enorme inflatie en daling van de koopkracht heeft grote gevolgen voor het land. Zo is het vertrouwen in de eigen munt weg, zijn spaarders hun koopkracht kwijt en zijn er enorme kapitaaluitstromen naar ‘harde’ assets. Dit laatste wil de overheid voorkomen omdat dit de inflatie nog meer bevorderd en de overheid hierdoor minder machtig maakt.

Het is dan ook geen verrassing dat Bitcoin, als bescherming tegen de inflatie, populair is in het Zuid-Amerikaanse land. Die opkomst is goed nieuws, maar zorgt wel voor meer ogen op de industrie en de gebruikers van BTC in het land.

Centrale bank

De centrale bank eist de namen, adressen en BTW-nummers van elke klant die iets te maken heeft gehad met bitcoin en/of crypto. Zo laat het regionale nieuws kanaal Infobae weten.

De strengere reguleringen komen niet als verrassing voor de Argentijnen. De overheid probeert namelijk de groei in de crypto-markt al ruime tijd te remmen, zonder succes. In mei 2020 vertelde de president van de UIF (Financial Information Unit): “In de afgelopen tijd hebben we een groei gezien in de transacties gedaan met virtuele assets, deze worden gedaan door mensen die het preventieve anti-witwas systeem willen vermijden”.

Door de extreme waarde vermindering van de Peso zoeken de Argentijnen al jaren andere manieren om hun waarde in op te slaan. Naast Bitcoin en crypto wordt er ook veel gebruik gemaakt van de dollar.

Nadat de overheid buitenlandse munten hadden verboden is er nu zelfs een parallel van de dollar in omloop. Deze ‘blue dollar’ wordt gebruikt op zwarte markten om het strenge beleid van de overheid te omzeilen. De Bitcoin markt stijgt in Argentinië hard, mede dankzij het schaarse karakter en dat het onmogelijk is om in beslagen genomen te worden zonder (fysiek) ingrijpen.

Aanpak

Elk land heeft een eigen aanpak, wereldwijd zijn er allerlei verschillende varianten en regeltjes rondom de interactie met bitcoin en bijvoorbeeld het bedrijfsleven.

Ook in Nederland zijn er regels rondom BTC. Met name de partijen die bitcoin omzetten in euro’s of andersom hebben te maken met een streng eisenpakket. De Nederlandsche Bank (DNB) is toezichthouder en krijgt flinke kritiek uit de indsutrie.

Bitcoin broker Bitonic spande een rechtszaak aan over de gang van zaken rond het registratieproces en de strenge verificatie-eisen. De rechter roept DNB op om binnen zes weken een beslissing te nemen over het bezwaar van Bitonic.

Lees meer over:
Argentinië