Australische ‘finfluencers’ krijgen te maken met nieuwe strenge regels

Australiërs moeten voortaan beter opletten hoe zij cryptocurrency’s promoten op social media. De Australische toezichthouder voor financiële markten maakt nieuwe regels en richtlijnen bekend om te voorkomen dat mensen worden voorgelogen.

De Australian Securities and Investments Commission (ASIC) heeft grote problemen met de manier waarop sommige bloggers of bijvoorbeeld social media accounts investeringen promoten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De eisen van de toezichthouder zijn relatief simpel:

  • Als u financiële diensten verleent, moet u in het bezit zijn van een AFS-vergunning (tenzij u bent vrijgesteld of bevoegd bent om deze diensten te verlenen als vertegenwoordiger van een andere persoon met een AFS-vergunning). Anders overtreedt u mogelijk de vergunningsvereisten volgens de wet
  • Uw inhoud is nauwkeurig en evenwichtig. Als uw online bericht misleidend is, overtreedt u mogelijk de wet

Bovenstaande regels klinken vaag, en dat zijn ze eigenlijk ook. De toezichthouder geeft aan dat iedereen goed na moet denken over hun content. Wanneer je financieel advies geeft zonder de juiste papieren, heb je een probleem.

Hieronder vind je de richtlijnen om een idee te krijgen wat wel en niet mag in Australië. In het kort: het op slinkse wijzen aanraden van een finacieel product is niet toegestaan. Mensen aanraden om te sparen mag wel, het probleem zit hem daar echter in de definitie van geld. Bitcoin is geld, maar het is onduidelijk of je ook gevaar loopt als je zegt dat het handig is om wel eens iets in bitcoin te sparen.

Australische 'finfluencers' krijgen te maken met nieuwe strenge regels
Australische 'finfluencers' krijgen te maken met nieuwe strenge regels

Invloed

Dit heeft invloed op het medialandschap in Australië rondom bitcoin en cryptocurrency’s. Met de juiste (of verkeerde) bril lijkt alles op beleggingsadvies. Tegelijkertijd kan iedereen online ook zien dat sommige mensen wel degelijk bezig zijn met mensen te misleiden.

Of en hoe de regels worden gehandhaafd is nog niet bekend. Maar met dit soort nieuwe regels is het vaak wachten op de eerste mensen die hier op worden gepakt.

Poll

Vind jij meer regels voor websites en influencers rondom het bespreken van cryptocurrency een goed idee?    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...