Bank of America: “Markt beschouwt bitcoin weer als veilige haven”

Bitcoin handelde de afgelopen jaren steeds meer als een zogenaamde risico-asset. Dat betekent dat de markt bitcoin in het rijtje van tech-aandelen als Google, Apple, Microsoft en Tesla plaatste. Nu lijkt de correlatie met de aandelenmarkt af te nemen en handelt bitcoin volgens de Bank of America steeds meer als een veilige haven.

Correlatie met goud neemt toe

De 40-daagse correlatie tussen bitcoin en goud is aan een klim begonnen en ligt momenteel rond de 0,50 terwijl dit getal in augustus nog rond de 0 bivakkeerde. Hoewel de correlatie met de S&P 500 – 0,69 – en de Nasdaq 100 – 0,72 – nog altijd een stuk hoger zijn, beginnen ze te dalen vanaf de hoogtepunten van enkele maanden geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alkesh Shah en Andrew Moss, twee strategen van de Bank of America, zien dat als een teken dat de zaken veranderen voor bitcoin. “Een dalende positieve correlatie met de S&P 500 en de Nasdaq 100 en een snelle stijging van de correlatie met goud, is een indicatie dat investeerders bitcoin steeds meer als een veilige haven zien terwijl de macro-onzekerheid doorzet”, aldus de strategen van de grote zakenbank.

De afgelopen jaren heeft bitcoin bijna synchroon gehandeld met andere risico-assets, wat het narratief van bitcoin als ‘veilige haven’ weinig goed heeft gedaan. Nu lijkt dat dus om te draaien en beschouwt de markt bitcoin in groeiende mate als een veilige haven, wat we ook terugzien in de stabiele koers rond de 19.000 dollar.

De kanarie in de kolenmijn

De uitspraken van de strategen van de Bank of America sluiten goed aan bij een eerdere uitspraak van Mike Novogratz van Galaxy Digital, die op donderdag zei dat hij bitcoin ziet als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn. Deze uitdrukken is een toespeling op de gekooide kanaries die mijnwerkers meenamen in de kolenmijnen.

Deze vogeltjes fungeerden als vroegtijdig alarmsignaal dat waarschuwt voor groot gevaar in de vorm van giftige gassen. Bitcoin heeft volgens Novogratz deze functie voor het financiële systeem. Als de onzekerheid toeneemt, dan zou de bitcoin koers ook toe moeten nemen.

In principe is dat logisch, gezien bitcoin volledig los staat van het financiële systeem. Als de banken omvallen en jij jouw bitcoin in een eigen wallet bewaart, dan gebeurt daar helemaal niets mee. Hetzelfde kunnen we niet zeggen over je tegoeden bij de bank of bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die ook afhankelijk zijn van de gezondheid van het financiële systeem.

Op basis daarvan verwacht Novogratz dat bitcoin en goud eerder aan een rally beginnen dan andere financiële assets en dus ook eerder hun bodems bereiken. Gezien het koersverloop van de afgelopen maanden bestaat de mogelijkheid dat bitcoin inderdaad de bodem bereikt heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....