Bank of Japan blijft waarschijnlijk ultra-lage rentes aanhouden

De meeste Westerse centrale banken verhoogden de afgelopen 12 maanden agressief de rente om de torenhoge inflatie aan te pakken. In Japan kiest men al jaren voor een andere strategie en ook de komende periode blijven de rentes daar waarschijnlijk “ultralaag.” Op dit moment koopt de Japanse centrale bank fanatiek staatsobligaties op om de rente op 10-jarige staatsobligaties op maximaal 0,50 procent te houden.

Geen zorgen om inflatie?

Terwijl de lonen in Japan stijgen en daarmee de inflatiedruk toeneemt, lijkt de Japanse centrale bank zich weinig tot geen zorgen te maken over de situatie. Ze zijn in ieder geval geenszins van plan om de rente te verhogen om het sluimerende inflatieprobleem te lijf te gaan.

Op dit moment hanteert de Japanse centrale bank een strategie die we yield curve control noemen, waarmee ze de korte termijn rente op -0,1 procent houden en de rente op 10-jarige staatsobligaties op maximaal 0,50 procent.

Nu de inflatie boven de 2 procent uitkomt, verwachten investeerders dat de Bank of Japan snel zal buigen en zijn strategie op de schop moet gooien om dat probleem niet uit de hand te laten lopen.

De verwachting is dat de inflatie richting het einde van dit kwartaal naar de 2,90 procent gaat in Japan. Wat dat betreft is het inflatieprobleem daar nog niet zo groot als in de Westerse landen, wat ze iets meer ruimte geeft om de economie de helpende hand te bieden.

Vreemde eend in de bijt

Waar we in het Westen hard proberen te vechten tegen de inflatie, lijkt men zich daar in Japan wat minder druk om te maken. De kerninflatie in Japan (CPI minus voedsel- en energieprijzen) kwam in maart binnen op 3,1 procent, wat behoorlijk ver boven het target van 2,0 procent ligt, maar dat heeft de Bank of Japan nog niet bewogen om van zijn stimulerende koers af te wijken.

Bank of Japan blijft waarschijnlijk ultra-lage rentes aanhouden

Opvallend genoeg is de Japanse yen het afgelopen jaar niet veel terrein verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Terwijl de dollar juist een sterke periode doormaakte. Met name de afgelopen maanden leverde de dollar weer veel in op de yen en staat het praktisch op hetzelfde niveau als één jaar geleden.

Wat dat betreft is het lastig om kritisch te zijn op de Japanners, die de situatie ondanks de extreem lage rentes redelijk onder controle lijken te hebben. Voor bitcoin is dit dan wel weer een bullish ontwikkeling, zeker op de lange termijn, omdat kunstmatig lage rentes nooit goed zijn voor de koopkracht van fiatvaluta.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....