Bankcommissie Centraal-Afrika herinnert landen aan verbod op cryptovaluta

Vrijdag heeft de bankorganisatie van Centraal-Afrika een waarschuwing afgegeven over cryptovaluta. Niet geheel toevallig volgt deze reactie op de stap van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) om bitcoin als wettig betaalmiddel te omarmen.

Bitcoin in Afrika

De Bankcommissie van Centraal-Afrika (COBAC) houdt toezicht op de economische sector in de zes landen die deel uitmaken van de Centraal-Afrikaanse Economische en Monetaire Gemeenschap (CEMAC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hiertoe behoren landen die samen de Centraal-Afrikaanse CFA-frank gebruiken: naast de CAR ook Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Kameroen en Tsjaad.

Woordvoerder Serge Ghislain Djorie vertelt aan Reuters dat ze als COBAC geen officieel bericht hadden gekregen van de CAR over hun plan met bitcoin.

“Voor nu wachten we op officiële communicatie voordat we ons standpunt delen. Het is echter essentieel om te begrijpen dat elke staat soevereiniteit heeft.”

De bankencommissie heeft een vergadering gehad en gesproken over de effecten van cryptocurrency’s op de zone. In een rapport onthullen ze dat het bezit van cryptovaluta in welke vorm dan ook verboden is.

Ook de uitwisseling, conversie of afwikkeling met bitcoin is illegaal, zo schijnt. Anderzijds is de Centraal-Afrikaanse Republiek wel een soevereine land en is ze verantwoordelijk voor eigen financiële beslissingen.

Terugdraaien wet

Eerder diende de COBAC al een verzoekschrift ingediend in bij de regering van de CAR. In de petitie wilden ze de overheid overtuigen om de wetgeving ongedaan te maken. Naar eigen zeggen zou bitcoin als wettig betaalmiddel de monetaire stabiliteit in de regio schaden.

Ook wordt aangehaald dat een vakbond in Kameroen in 2021 zo’n $260 miljoen aan bitcoin betalingen heeft geregistreerd, waarvan 40 procent naar rebellen in westelijke gebieden ging. Gezien de CAR al een decennium geteisterd wordt door een burgeroorlog, pleit deze statistiek ook voor het terugdraaien van de wet.

Ook het IMF uitte vorige week al haar bezorgdheid over de stap van het Centraal-Afrikaanse land.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over: