Bankencrisis zet door, bullish voor bitcoin?

Het lijkt erop dat de bankencrisis nu echt serieuze vormen aan begint te nemen. Op de dag na de toesprak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, waarin hij sprak over een "solide en weerbare" Amerikaanse bankensector, stonden alle aandelen van de regionale banken voor het eerst in het rood. Dat de markt de bankencrisis nu ook serieus neemt blijkt wel uit het feit dat de S&P 500 ook een kleine tik kreeg.

Over bitcoin heerst op dit moment wat meer optimisme, wat mogelijk voorkomt uit de problemen bij de Amerikaanse banken.

Banken in het rood

Het was uiteindelijk WhaleWire die wist te ontdekken dat alle Amerikaanse regionale banken voor het eerst in de geschiedenis collectief in het rood stonden. Dat we dit soort dingen zien nadat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell een dag eerder nog roept dat alles goed zit, zegt natuurlijk veel over de geloofwaardigheid van de Amerikaanse centrale bank.

Als Powell op deze manier doorgaat, dan neemt straks niemand hem meer serieus natuurlijk. De markt deed gisteren in feite precies het tegenovergestelde van wat hij zei.

The Kobeissi Letter is behoorlijk bearish als gevolg van deze ontwikkeling. "Vandaag is de eerste dag sinds maart dat de markten de bankencrisis serieus nemen. De S&P 500 is 100 punten gezakt van zijn hoogtepunt deze week en regionale banken bereikten verse dieptepunten. De crisis leek in eerste instantie geïsoleerd, maar wellicht is dat niet het geval", aldus The Kobeisse Letter.

Trapt de Federal Reserve op de rem?

De verwachting is nu dat de Federal Reserve komende maand op de rem trapt. Op 14 juni staat de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank op het programma, maar de verwachting is nu dat de rente gelijk blijft. Althans, de markt geeft die mogelijkheid een kans van 98,0 procent.

De overige 2,0 procent gaat op dit moment zelfs uit naar een renteverlaging. Als de ellende rondom de banken toeneemt en de werkloosheid een sprongetje maakt, dan kan het zomaar zijn dat de Federal Reserve er op 14 juni inderdaad voor kiest om de rente te verlagen.

Op dit moment is die kans echter zeer klein, maar dingen kunnen snel veranderen in de financiële wereld. Zeker in de huidige situatie, waarin alles wankel lijkt.

Volgens Trader Tardigrade is bitcoin zich momenteel aan het voorbereiden op een nieuwe bullrun. Die zou zomaar eens kunnen starten als de halving van april 2024 achter de rug is. Maar nogmaals, zekerheid bestaat niet in de financiële wereld, pin je dus nergens op vast.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....