Beleggers sturen 83.000 bitcoin naar beurzen

Beleggers willen massaal van hun bitcoin af in een sterk dalende markt. De prijs kietelt op moment van schrijven de $20.000, een oud koersrecord dat lijkt te sneuvelen.

83.481 bitcoin naar beurzen

De analisten van CryptoQuant hebben becijferd dat er dinsdag 83.481 bitcoin naar beurzen is gestuurd. Dat is het hoogste aantal btc dat naar exchanges is gestuurd sinds november 2018.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een beurs zorgt voor de omwisseling van je bitcoin in dollars of euro's of een stablecoin zoals Tether USDT. Het gaat om gerekend om 1,66 miljard dollar aan bitcoin. Het zorgt voor meer aanbod op deze beurzen en dat is geen goed teken voor de koers. Want als het aanbod groeit en de vraag niet meegroeit, daalt de prijs.

Eind 2018 was er sprake van de vorige bodem die bij ~$3.200 lag na de top van $20.000 eind 2017. In november 2021 wist bitcoin nog een top van $69.000 te bereiken nadat het in april dat jaar al door de $60.000 schoot.

Beleggers sturen 83.000 bitcoin naar beurzen
bron: CryptoQuant

De hamvraag is of bitcoin nogmaals een correctie van 84% maakt zoals in 2018 is gebeurd. Een herhaling zou leiden tot een prijs van $11.000. Momenteel is er al 71% van de prijs af sinds de top van $69.000. Volgens analist Willy Woo in een uitgebreide analyse, is er nog volop ruimte voor een diepere correctie.

Uitverkoop bij FTX en Binance

CryptoQuant-CEO Ki-Young Ju wijst naar de beurzen Binance en FTX waar de nodige 'oude' bitcoin is verkocht. Dat leidt tot een uitschieter van de metric Coin Days Destroyed (CDD).

Het aantal ‘coin days’ is het aantal dagen dat een beetje bitcoin niet is uitgegeven (stilstaat). Wordt het beetje bitcoin uitgegeven
('spent'), dan is dat beetje geclassificeerd als 'destroyed'. De metric is bedoeld om toppen en bodems van de koers te duiden. Blijkbaar zien whales, entiteiten met 1.000 of meer btc in hun bezit, hun kans ook schoon om nog wat oude, winstgevende bitcoins te lozen op de beurzen.

Door het tumult op de markt is de speculatie bereidheid onder handelaren flink afgenomen. Getuige een afgenomen financieringspercentage (funding rate) bij de FTX beurs. Een logisch gevolg van de vele verliezen die speculanten hebben geleden de afgelopen tijd.

Beleggers sturen 83.000 bitcoin naar beurzen
bron: Coinglass

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...