‘Mastercard moet rol gaan spelen in ontwikkeling CBDC’

Michael Miebach, de CEO van Mastercard heeft tijdens de het kwartaalverslag laten weten dat het bedrijf een rol moet gaan spelen in de crypto industrie.

Central bank digital currency

Door het adopteren van bitcoin door grote bedrijven zoals Microstrategy, Spacex en Tesla begint de digitale munt steeds meer mainstream te worden. Traditionele financiële platformen zoals PayPal en Mastercard zien deze trend ook en proberen hier een rol in te spelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Visa en Mastercard, de grootste betalingsverwerkers van het moment, gaan hun gigantische klantenbestand gebruiken om projecten zoals central bank digital currency’s (CBDC) en stablecoins te testen.

Eerder kondigde Mastercard al een plan aan rondom bitcoin betaalkaarten. Bedrijven kunnen gemakkelijker een eigen betaalpas uitgeven, waar je ook bitcoin mee kunt gebruiken.

Tijdens het kwartaal verslag van Mastercard liet de CEO weten startups en andere initiatieven te helpen om een test platform te bouwen voor centrale banken. Volgens Miebach is de crypto markt nog heel nieuw en veel mensen zijn benieuwd naar de werking en mogelijke toepassingen van de nieuwe technologie. Daar wil Mastercard een rol in gaan spelen.

‘Wij geloven dat we nieuwe inzichten kunnen brengen voor de markt als betalingsverwerker. We moeten in deze industrie zijn omdat mensen opzoek zijn naar antwoorden.’ zo vertelt Miebach.

Voor nu lijkt het erop dat Mastercard voornamelijk de ontwikkelingen rondom CBDC’s gaat ondersteunen. Menig bitcoiner is het er over eens dat deze door de overheid uitgegeven digitale munt haaks staat op de principes van bitcoin. Maar toch worden ze vaak in één adem genoemd.

‘Elk land moet binnenkort de afweging maken tussen een bestaand financieel product aanpassen of het implementeren van een CBDC, of het nu om financiële inclusie of internationale transacties gaat. Wij hebben ervaring met beide.’ Zo licht Miebach toe.

Bitcoin

Door de groeiende interesse in bitcoin en andere cryptovaluta heeft Mastercard uit angst om klanten te verliezen besloten bitcoin te gaan accepteren als betaalmiddel. Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat de 900 miljoen Mastercard gebruikers binnenkort crypto assets kunnen gebruiken op plekken waar deze geaccepteerd worden.

In dit nieuwe ecosysteem is een Mastercard of Visa in principe niet nodig. Dat geldt stiekem ook voor de CBDC’s.

Kortom: dit soort betaalgiganten moeten een nieuwe positie verwerven. De vraag is: gaat dat ze lukken?