Bijna $1 miljard aan crypto futures in rook op, waar ligt de bodem?

Een van de hamvragen op de markt is waar de bodem van bitcoin ligt. De afgelopen 24 uur is de koers met 11% gedaald op moment van schrijven. Bitcoin noteert bovendien de laagste weeksluiting in 18 maanden tijd. Kortom, genoeg pijn voor de bitcoin - en crypto belegger.

En speculant, want Coinglass heeft becijferd dat er 953 miljoen dollar aan futures in rook zijn opgegaan door deze dip onder $24.000. Dit zijn handelaren die speculeren op een hogere koers in de toekomst, maar verkeerd gegokt hebben. De shorters zijn aan de winnende hand momenteel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin heeft last van een onrustig macrobeeld zoals de opgelopen inflatie en economische krimp. Centrale banken draaien de geldkraan steeds steviger dicht, waardoor er minder geld (liquiditeit) naar de financiële markten stroomt. Risicovolle assets zoals bitcoin (maar ook aandelen) hebben nu last omdat beleggers vluchten naar de dollar en obligaties.

Tegelijkertijd kunnen de centrale banken de rente niet te hoog laten oplopen omdat de schuldenlast dan te hoog wordt. Zodra de economie in het slop raakt, leidt het tot faillissementen, werkloosheid en uiteindelijk een recessie. De vraag is dus uiteindelijk: hoe ver zijn de centrale banken bereid te gaan met het verhogen van de rente en het dichtdraaien van de geldkraan (en daarmee het temporiseren van het opkopen van overheidsobligaties).

Het antwoord is: ze hebben géén enkel alternatief. Het is dus kiezen tussen (hoge) inflatie óf een recessie. Bitcoin heeft hier last van omdat het nu sterk is gecorreleerd met andere segmenten in de markt. Het dient dus momenteel niet als een hedge in een inflatoire omgeving.

Doordat er momenteel veel angst en paniek in de markt is, is er ook sprake van een overreactie. Wat zeggen de analisten over de dalende koers en deze bearcyclus?

Relative Strength Index-indicator (RSI)

Diverse analisten hebben aandacht voor de technische indicator Relative Strength Index-indicator (RSI), die momenteel op het laagste niveau ooit ligt, aldus Plan B. De RSI-waardes tijdens de bearcycli van 2018/2019 en 2015 lagen nog hoger dan nu het geval is.

Ook Dilutionproof ziet dat de RSI momenteel in een 'overkochte' regio zit en bespreekt ook de 200 week moving average, de gemiddelde prijs van de afgelopen 200 dagen (200 MA).

Tijdens de bearmarkt van 2018 heeft de bitcoin marktprijs 126 dagen onder deze 200 MA indicator gekoerst. Kortom, bitcoin kan zijn tijd nemen tijdens een bearish cyclus.

On-chainanalist Charles Edwards verwijst ook naar historische patronen. Bitcoin is een cyclische asset met pieken en dalen. Bepaalde entiteiten wachten juist op deze capitulatiezones en accumuleren meer bitcoin (zonder leverage uiteraard).

De marktprijs heeft de gerealiseerde prijs ook nog niet geraakt, ziet analist TXMC. De gerealiseerde prijs is de laatst bekende prijs van elk beetje bitcoin op de blockchain. Neem je daarvan het midden (de median), dan krijg je een gemiddelde gerealiseerde prijs on-chain.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

wat is ripple Nieuws
Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

Wat is Solana Nieuws
SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

Bitcoin bearish Nieuws
Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

Lees meer