Bitcoin bereikt nieuw record ondanks dalende koers

De bitcoin hashrate blijft ondanks de kwakkelende koers gewoon door stijgen. Op het moment van schrijven gaat het op dat vlak zelfs zo goed dat we een all-time high hashrate van 231.428 exahash per seconde mogen noteren. Terwijl de bitcoin koers als gevolg van de hoge Amerikaanse inflatie compleet door het ijs zakt en momenteel op ongeveer 25.000 dollar hangt.

Miners houden vertrouwen?

Het lijkt er dan ook op dat de bitcoin miners nog altijd vertrouwen hebben in de toekomst. De hashrate heeft een all-time high bereikt en de moeilijkheidsgraad staat momenteel ook op een sterke 30.283 biljoen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin bereikt nieuw record ondanks dalende koers

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat grote miners hun kans schoon zien om wat kleinere concurrenten uit de markt te drukken. Lagere koersen in combinatie met een hogere hashrate kan voor de miners die om liquiditeit verlegen zitten weleens heel verkeerd uitpakken.

Uiteindelijk is bitcoin mining natuurlijk geen spelletje tussen vrienden, maar een harde industrie waar iedereen winst probeert te maken. Als er dan een kans is om wat concurrenten om te leggen met een hogere hashrate, dan kan dat een goede strategie zijn.

Het is echter een goed teken voor bitcoin dat het netwerk zelfs in de huidige markt sterker en sterker wordt. Keer op keer weten de miners een nieuwe all-time high voor de hashrate neer te zetten, wat erop wijst dat zij blijkbaar nog voldoende kapitaal en vertrouwen in bitcoin hebben.

Lightning Netwerk en Web5 van Jack Dorsey

Behalve de hashrate is ook het Lightning Netwerk nog altijd groeiende. De tweede laag die bitcoin razendsnel en goedkoop maakt heeft momenteel een capaciteit van 4.000 bitcoin in de kanalen zitten. Fundamenteel zet bitcoin nog altijd stappen in de goede richting, alleen qua koers zit het momenteel tegen.

Naast het goede nieuws over de hashrate en het Lightning Netwerk is ook Jack Dorsey weer met een nieuw bitcoin-project begonnen. Het gaat om het zogenaamde Web5 dat hij met TBD, een zusterbedrijf van Block, bouwt. Dorsey gelooft, zoals we al vaker gehoord hebben, dat bitcoin een grote rol zal spelen in de evolutie van het internet.

In tegenstelling tot het Web3, dat het internet probeert te "decentraliseren" met verschillende blockchains en bijbehorende shitcoins, wil Jack Dorsey een nieuwe vorm van het internet bouwen op basis van de Bitcoin blockchain.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.

    2 comments

    1. Nieuwe apparatuur heeft gewoon meer hashrate. Dus dit zal komende jaren zowiso alleen maar stijgen. Dit beetje raar bericht. Moet iedere miner nu zijn apparatuur uitschakelen. Omdat de prijs gezakt is? We zitten echt nog niet laag en lang genoeg met de btc prijs van nu om miners te liquideren.

      1. Hoezo beetje raar bericht? Aangezien de prijs van Bitcoin met ruim 70% is gedaald in amper 6 maanden, zijn er genoeg miners waarbij het niet meer rendabel is nog te mijnen. Daarbij zijn de electrakosten ook nog aanzienlijk gestegen! Niet iedere miner heeft dezelfde nieuwe hardware of betaalt dezelfde stroomprijs. Ik vind uw bericht een beetje raar om te stellen dat de BTC prijs nog lang niet laag genoeg is om miners te liquideren. Ik denk dat Dual niet helemaal goed begrijpt hoe mining eigenlijk werkt.