Bijna 3 miljoen Ordinal NFT’s in bitcoin blockchain

Een aantal dagen geleden is de 2 miljoenste Ordinal in de bitcoin blockchain achtergelaten. Het aantal inscripties bereikt deze mijlpaal in iets meer dan vier maanden. Het gaat nu zelfs zó hard dat het aantal alweer bijna door de 3 miljoen heen schiet.

Ordinals

De allereerste inscriptie via het Ordinal-protocol kwam op 16 december 2022 in de blockchain te staan. Nu, een aantal maanden later, bereikte de NFT-software op 27 april een nieuwe mijlpaal van 2 miljoen.

Met bijna 250.000 nieuwe inscripties per dag staat de nieuwe mijlpaal van 3 miljoen alweer voor de deur. Dankzij de BRC-20 standaard gaat het ineens hard, zoals te zien is in onderstaande grafiek van Dune Analytics

Bijna 3 miljoen Ordinal NFT's in bitcoin blockchain

In totaal was er 240 bitcoin gemoeid bij het maken en versturen van deze NFT’s, wat neer komt op $6,7 miljoen. Je kunt meerdere soorten data in de blockchain achterlaten met de Taproot-adressen. Volgens gegevens van Dune gaat het om vooral plaatjes en berichten:

  1. 67% op tekst gebaseerde NFT’s
  2. 22% zijn afbeeldingen (jpg, webm of png)
  3. 14.900 inscripties zijn apps
  4. 6.400 gifjes of animaties

Records en bug

Uit data van Ordinalswallet.com blijkt dat het hoogste handelsvolume vorige week bij de Clay Pepes vandaan kwam. Ze zorgden voor een handelsvolume van 4,57 BTC (gemeten met een zeven daags gemiddelde).

Andere populaire collecties zijn Sub-100K, Bitcoin Punks, Pixel Pepes, Sub-10K en BTC Machines.

In blocknummer 787.719 zat een record aantal Ordinals, namelijk 5.896 stuks.

De mijlpaal van 2 miljoen inscripties viel trouwens samen rond dezelfde tijd dat er een bug werd ontdekt waardoor 1.200 inscripties ineens waren verdwenen uit de indexering. Ze stonden wél in de blockchain, maar Ordinal-uitlezers vonden ze niet terug en lieten het niet zien in de explorers.

Dit kwam omdat de NFT niet in de eerste output van een betaling werden gemint, maar andere outputs van een transactie. Het zorgde voor verdeeldheid over de telling van de inscriptie-nummers.

Sinds de start van het project zijn er ook meer dan 18.500 STAMPS gemaakt op bitcoin. Dit type permanente inscripties blijft aan populariteit groeien. Je kunt ze niet zomaar filteren of prunen uit een full node, waardoor ze écht overal staan opgeslagen. STAMP’s zitten in het UTXO-set, een essentieel onderdeel van de bitcoin software.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws