Binance negeert sancties Iran

Binance negeert sancties Iran

Volgens Reuters heeft Binance Iraanse klanten bediend, terwijl het land op de sanctielijst stond en de cryptobeurs er geen zaken mocht doen. Een e-mailadres en VPN waren voldoende om te blijven handelen.

Sancties

In 2018 werden onder Trump opnieuw sancties ingevoerd tegen Iran. Gevolg daarvan was dat het voor cryptobedrijven die ook zaken deden in de Verenigde Staten niet toegestaan was om ook klanten in Iran te bedienen. In november van dat jaar stelde Binance gebruikers in Iran op de hoogte van de sancties en instrueerde ze om hun accounts op te zeggen en de cryptovaluta op te nemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Reuters heeft zeven handelaren gesproken die wel gewoon doorgingen met traden en dat ook konden blijven doen tot september 2021. In die periode werd Binance strenger in het toepassen van de anti-witwasregels, maar tot die tijd was een e-mailadres genoeg om te kunnen beginnen met handelen.

“Er waren wel alternatieven, maar die waren niet zo goed als Binance,” zegt Asal Alizade, een handelaar uit Teheran die zegt dat hij een Binance-account had tot september 2021. “Je had geen identiteitscontrole, dus we gebruikten het allemaal.”

Binance wist ervan

Binnen Binance was het gebruik door Iraanse klanten bekend. Senior medewerkers maakten grapjes over de toenemende populariteit van Binance onder Iraniërs. Op de bedrijfsblog was de toon heel anders. In maart werd in een blogpost gesteld dat Binance “de internationale sanctieregels strikt opvolgt” en dat het een “wereldwijde compliance taakgroep” bij elkaar had geroepen “waarin ook wereldbekende sanctie- en handhavingsexperts.”

Volgens advocaten beschermt de opdeling in Binance.US en Binance het bedrijf in eerste instantie tegen de Amerikaanse sancties. Maar er zijn ook zogenaamde ‘secundaire sancties’ die buitenlandse bedrijven verhinderen om zaken te doen in de Verenigde Staten. Binance zou dan bijvoorbeeld geen toegang meer hebben tot het Amerikaanse financiële systeem.

De handelsbeurs heeft al geen goede naam op het gebied van compliance.

VPN

Een manier om de sancties te omzeilen, is het gebruik van VPN om de locatie van het IP-adres te maskeren. Als verder voor het klantonderzoek niet meer nodig is dan een e-mailadres, kunnen gebruikers uit Iran, maar ook bijvoorbeeld Noord-Korea, gewoon zaken doen op Binance. De cryptobeurs publiceerde in 2020 een artikel met instructies voor het gebruik van VPN’s.

Lees meer over:
Binance Iran

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties