Bitcoin hub in Iran? Een minister wil ‘crypto-vriendelijk’ eiland maken

Als het aan de Iraanse minister van Informatie en Communicatie (ICT) ligt, krijgt zijn land een ‘eigen Malta’. De minister heeft een voorstel gedaan om het eiland Kish om te toveren tot een crypto-vriendelijke hub.

Bitcoinbeurzen in Iran

Kish is een eiland voor de kust van de Perzische Golf in Zuid-Iran. Het staat bekend als een van de vrijhandelszones (free trade zondes, red.) van het land. Muhammad Javad Azari Jahromi, de desbetreffende Iraanse minister, maakte zijn plannen tijdens een bezoek aan het eiland bekend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij wil graag dat Kish een hub gaat worden voor cryptobeurzen. Hij vertelt dat het eiland de infrastructuur al heeft, en dat het daardoor wel eens een groot succes kan worden. Volgens de minister moeten de autoriteiten de gesprekken starten met omliggende buurlanden.

Het eiland in de Perzische Golf is een toeristische trekpleister met meer dan een miljoen bezoekers per jaar.

Bitcoin hub in Iran? Een minister wil 'crypto-vriendelijk' eiland maken

Bitcoin mining

Als het aan de minister ligt gaan ze nog een stapje verder. Omdat de overtollige energie van het eiland niet naar het vasteland kan worden gestuurd, staat de overheid toe dat deze wordt gebruikt voor het minen van Bitcoin. Volgens berichtgeving van Financial Tribune zijn er al verschillende mining farms op het eiland actief.

Momenteel is de handel van cryptovaluta verboden in Iran. Ook is er een tijdelijk verbod op het minen van Bitcoin. In totaal zullen de mining farms vier maanden dicht moeten, tot september. De onderliggende reden is de stroomuitval in een aantal grote Iraanse steden. Bitcoin miners kregen hier de schuld van.

In april gaf de centrale bank van Iran nog toestemming aan miners om aan de slag te gaan. Ze moesten hun bitcoin dan wel afstaan aan de centrale bank, zodat het kan worden gebruikt voor importhandel.

Cryptohandel in Iran

Het reguleren van digitale activa is echter geen eenvoudige taak gebleken. Er is geen staatsorgaan die de volledige verantwoordelijkheid op zich wil nemen.

Een speciale raad die zich bezighoudt met cyberspace uitte eerder al wel haar zorgen over de cryptocurrency’s die buiten het land werd gemined. Daarom willen ze deze bitcoin strikt gescheiden houden van hun eigen interne economie en de bitcoin die ze zelf minen. De enige reden om dat te doen is door buitenlandse beurzen te verbieden.

Je voelt hem wellicht al aankomen: het lijkt erop alsof Kish dit gat moet gaan opvullen. Toch heeft de overheid nog wel twijfels omtrent de markt:

“Het is niet duidelijk wie Bitcoin heeft ontwikkeld. We hebben geen precieze informatie over degenen die erin hebben geïnvesteerd. Daarom moedigen we beleggers absoluut niet aan om hun geld in digitale activa te steken.”

Toch zagen ze ook voordelen van cryptovaluta:

“Bitcoin zou het land in een beperkt aantal gevallen kunnen helpen om sancties te omzeilen”

Iran is zelf een van de slachtoffers van financiële sancties. Zo zijn ze uitgesloten van het SWIFT-betaalsysteem.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Iranmining