Update: Binance slaat hard terug en publiceert complete emailwisseling met Reuters

Update: Binance slaat hard terug en ontkent de beschuldigingen van persbureau Reuters dat ze een hub zijn van hackers, fraudeurs en drugsdealers. In een uitgebreide blogpost heeft de beurs de emailcorrespondentie met Reuters publiekelijk gemaakt.

Volgens Binance zijn de aantijgingen niet alleen onjuist, maar misleiden ze ook het grote publiek door onjuiste informatie te verspreiden. Door de emails te delen, maken ze ook duidelijk dat de reporters van Reuters weigeren om de informatie door experts van Binance en Chainalysis te laten factchecken. Binance wijst ook naar onderzoek van Chainalysis waarin is bewezen dat slechts 0,15% van alle cryptotransacties in 2021 zijn te linken aan illegale activiteiten. Dit terwijl uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat 2% tot 5% van alle cashtransacties in verband is te brengen met fraude, verduistering of andere illegale zaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder bericht 7 juni d.d.

Binance is gebruikt om 2,35 miljard dollar aan gestolen crypto’s te verduisteren. Dat meldt persbureau Reuters in een uitgebreid verhaal. Ook de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus maakte gebruik van de grootste bitcoin exchange ter wereld, zo stellen de onderzoekers.

Binance draaischijf voor illegale activiteiten?

In september 2020 hebben hackers van de Noord-Koreaanse Lazarus Group voor circa 5,4 miljoen dollar aan cryptovaluta gestolen van de kleine Slowaakse beurs Eterbase, waaronder ook wat bitcoin. Deze crypto’s zijn gestuurd naar adressen van Binance.

Met versleutelde e-mailadressen openden de hackers namelijk tientallen anonieme accounts op deze beurs geleid door Changpeng Zhao, een van de rijkste personen ter wereld. Het wissen van de digitale sporen bleek succesvol, want de gestolen crypto’s zijn nooit meer teruggevonden. De opbrengst zou worden gebruikt om het kernwapenprogramma van Noord-Korea deels te financieren.

Het past in een groter beeld waarbij Binance fungeert als draaischijf voor hackers, frauders en drugsbendes, aldus Reuters. Binance is tussen 2017 en 2021 gebruikt om 2,35 miljard dollar aan cryptovaluta te verduisteren. Transacties die door overheden en opsporingsdiensten zijn gelinkt aan hackersgroepen, drugsbendes en andere criminelen.

Een van de meest opvallende groepen die de exchange hebben gebruikt, is de Lazarus groep, een gevreesd hackerscollectief uit Noord-Korea die achter diverse hacks in de cryptowereld zitten. Onder meer de Amerikaanse overheid heeft de groep gesanctioneerd omdat ze cyberaanvallen hebben uitgevoerd tegen het westen. Ze worden ook in verband gebracht met de recente hack van de Ronin sidechain van Axie Infinity, waarbij 600 miljoen dollar zou zijn ontvreemd. Volgens de onderzoekers van Chainalysis heeft Lazarus tot 2020 ongeveer 1,75 miljard dollar aan cryptogelden weten te roven.

Binance zegt pro-actief aan elk opsporingsverzoek mee te werken. Verwijzend naar de hack van Eterbase zeggen ze ook ‘volledig te hebben meegewerkt aan verzoeken die zijn ontvangen van de Slowaakse autoriteiten.’

Identificatie-eisen

Het is niet dat beurs compleet heeft stilgezeten. Als grootste exchange op de bitcoin markt kunnen zij zich ook niet meer verschuilen achter schimmig beleid.

Binance heeft naar eigen zeggen in de zomer van 2021 de identificatie-eisen op haar handelsplatform aangescherpt. Uit onderzoek van analysebedrijf Crystal Blockchain blijkt dat de stroom van illegale gelden fors is gedaald. Het is echter onduidelijk wat het beleid is van Binance als een klant zijn munten verliest. Zo moet er sprake zijn van een officieel opsporingsverzoek en moeten gedupeerde klanten een geheimhoudingsverklaring tekenen.

In 2019 was de beurs zelf slachtoffer van een hack waarbij 40 miljoen dollar werd gestolen. Voor zover bekend zijn de gedupeerden toen vergoed uit een verzekeringspot van Binance. Begin 2022 kondigde de exchange aan een verzekeringsfonds van 1 miljard dollar op te richten om eventuele schades te kunnen dekken.

Reuters kwam al eerder dit jaar met beschuldigingen aan het adres van Binance. De exchange zou persoonsgegevens van Russische klanten met de Russische overheid delen. Binance vond dit ‘pertinente onzin’. Binance heeft (nog) geen registratie in Nederland, maar wel licenties in Frankrijk en Italië.

Bloomberg meldt dat de Amerikaanse toezichthouder SEC ook een onderzoek is gestart naar de Binance token BNB uit 2017 met als hamvraag of deze als effect kan worden betiteld.

Also read




Binance reageert op Reuters: ‘Dat is pertinent onjuist’

 





Marktleider Binance is geregistreerd in deze Europese landen, wanneer volgt Nederland?

 

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Binancemisdaad

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...