Binance rechtszaak veroorzaakt verschuiving in Bitcoin handelsactiviteit

De wereld van bitcoin zit vol met data. De analisten van Kaiko brengen met hun grafieken de bitcoinmarkt in kaart. Vandaag aandacht voor de handelsvolumes op Binance, futures en de correlatie tussen aandelen en bitcoin.

Binance

Op Binance is sinds de aanklacht van de Amerikaanse CFTC tegen de exchange het handelsvolume van Bitcoin futures iets veranderd. Het grootste handelsvolume is verschoven van de Amerikaanse handelsuren naar Aziatische handelsuren. De handel tussen 1:00 pm en 8:00 pm UTC is gedaald van 49.1% naar 43.5% sinds 27 maart, terwijl de handel tijdens Aziatische handelsuren (1 pm – 7 pm UTC) is gestegen van 17.6% naar 24% van het totaal.

Het totale handelsvolume tijdens Europese handelsuren is lichtjes toegenomen, maar in verhouding is ook de Europese markt wat kleiner geworden. Deze verschuiving kan duiden op een afname van Amerikaanse activiteit. Er is nooit één oorzaak, maar Binance ligt in de Verenigde Staten dus extra onder vuur.

'Binance rechtszaak veroorzaakt verschuiving in Bitcoin handelsactiviteit'

Spotmarkt en futures

Het handelsvolume in bitcoin derivaten zoals futures ligt steevast hoger dan het volume op spotmarkten. Een interessante statistiek om te bekijken is de verhouding tussen de future- en spotmarkt.

De verhouding tussen de handel in bitcoin futures en de spotmarkt is in april weer gestegen naar het hoogste niveau sinds juli 2021. Naar verhouding meer bitcoin futures dus.

De verhouding wordt berekend door het volume van bitcoin futures te delen door het volume van spotmarkt voor de top 15 bitcoinbeurzen. De verhouding daalt wanneer het volume van de spothandel sneller stijgt dan dat van futures. Door de introductie van zero-fee BTC trading op Binance in juli 2022, steeg het wereldwijde volume van BTC spot-coin. Dit maakte de verhouding minder betrouwbaar als indicator voor de vraag naar spot-coin versus bitcoin futures. Daarom wordt de verhouding berekend inclusief en exclusief Binance.

Opvallend is de grotere afstand tussen de verhoudingen mét en zonder Binance begin 2023. Terwijl de verhouding met Binance op een laag niveau van 2 tot 3 zat, steeg deze zonder Binance tot meer dan 10 begin maart.

Beide verhoudingen zijn weer dichter naar elkaar gekropen nadat Binance stopt met de gratis handel op hun grootste handelsparen.

'Binance rechtszaak veroorzaakt verschuiving in Bitcoin handelsactiviteit'

De correlatie van bitcoin met Amerikaanse aandelen is ook interessant om te volgen. De kloof tussen de correlatie van BTC met de tech Nasdaq 100 en de S&P 500 is momenteel de grootste sinds mei 2021. BTC is sinds 10 maart met 52% gestegen en blijft meer gecorreleerd met tech-aandelen. De S&P 500 blijft in onderstaande grafiek wat achter, de correlatie met de koers van bitcoin is lager.

'Binance rechtszaak veroorzaakt verschuiving in Bitcoin handelsactiviteit'

De hele blogpost van Kaiko lees je hier.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...