Binance sluit Russische accounts door banden met Putin

Binance heeft verschillende accounts van Russische klanten afgesloten. Het gaat om klanten met banden met Russische politici of ambtenaren.

Het gaat om een aantal opmerkelijke personen die inmiddels geen gebruik meer kunnen maken van Binance, sommigen worden al sinds februari geweerd. Een aantal opmerkelijke personen op een rij:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  1. De stiefdochter van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov
  2. De dochter van de woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov
  3. De zoon van Konstantin Malofeev, een Russische oligarch die door het Amerikaanse ministerie van Justitie werd aangeklaagd voor het overtreden van Amerikaanse sancties.

Hiermee handelt de beurs naar eigen zeggen volgens de internationale sancties tegen Rusland. Dat meldt het 'hoofd van sancties' tegenover Bloomberg.

Binance in Rusland

Eerder kondigde Binance al aan strenger te gaan handelen tegen Russische accounts. De cryptobeurs beperkte diensten voor Russen met minstens 10.000 euro aan crypto's. Ook partijen op verschillende zwarte lijsten moeten worden opgespoord door Binance.

Binance was jarenlang een platform waar je relatief makkelijk kon handelen zonder jezelf te identificeren. Inmiddels is de grootste beurs druk bezig om de toegangspoorten en uitgangen goed te controleren.

De maatregelen tegen Russen hebben alles te maken met de inval in Oekraïne.

Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister van Digitale Transformatie, juicht de maatregelen van Binance toe.

Sancties

De sancties tegen Rusland hebben niet alleen gevolgen voor belangrijke personen rondom Vladimir Putin. Een voorbeeld in de praktijk vinden we in Siberië. Daar zit $30 miljoen aan mining apparatuur vast.

Een Russisch bedrijf, BitRiver, staat op de Amerikaanse sanctielijst. Daardoor kunnen andere bedrijven niet meer samenwerken, waaronder de Amerikanen achter Compass Mining. De hardware van hun klanten zit nu vat in Rusland.

Bitcoin als netwerk is niet te sturen. Wel kunnen overheden wereldwijd maatregelen nemen om het gebruik ervan te ontmoedigen. Een daarvan is het (verplicht) sluiten van toegangswegen. Dat zien we nu in de praktijk bij Binance en andere grote financiële instellingen.

Bitcoin is slechts een tool om transacties mee te doen. Het zorgt er niet voor dat je als gebruiker immuun bent voor gevolgen in 'de echte wereld'. Cryptobeurzen en brokers, zijn net als banken, ook simpelweg een tussenpartij. Zijn kunnen om verschillende redenen besluiten te stoppen met hun diensten voor jou.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...