VS richt pijlen op Bitcoin miners met eerste sanctie ooit

Het Amerikaanse ministerie van Financiën wil bitcoin miners in Rusland aanpakken. Voor het eerst hebben we te maken met de eerste sancties vanuit de Verenigde Staten voor buitenlandse miners.

Het departement voor buitenlandse assets voegt de Russische miner BitRiver en 10 dochterbedrijven toe aan haar zwarte lijst. Alle toevoegingen aan de Specially Designated Nationals vind je hier.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Streng optreden

Volgens mediabedrijf The Block is dit een eerste stap naar meer druk tegen miners uit Rusland. De maatregelen zijn onderdeel van een steeds groter wordend pakket van sancties tegen Putin, de mensen om hem heen en alle Russen.

Het is niet duidelijk in welke categorie we BitRiver kunnen plaatsen.

De redenatie vanuit het ministerie van Financiën luidt als volgt: “Door enorme datacentra te gebruiken die internationale mining capaciteit verkopen helpen deze bedrijven Rusland om geld te verdienen met hun grondstoffen.”

Rusland is een grote speler in de wereldwijde energiemarkt. Bitcoin miners zijn gebaat bij goedkope en veel energie. Het ligt dus voor de hand dat een klein deel van de energiereserves worden gebruikt voor deze activiteit.

Toch wil de VS voorkomen dat dit een grote inkomstenbron wordt/blijft voor Putin:“De Verenigde Staten wil er zorgen dat geen enkel bezit, hoe complex ook, een mechanisme wordt voor het regime van Poetin om de impact van sancties te compenseren.”

Na de Verenigde Staten en Kazachstan is Rusland naar schatting het land met de meeste miners in de wereld.

Wat de sancties in de praktijk uiteindelijk gaan uithalen valt te bezien.

Rusland en bitcoin

Rusland heeft een aparte band met bitcoin. Het land komt naar verluidt binnen afzienbare tijd met een wettelijk kader voor de industrie in het land. Het ligt voor de hand dat men inzet op mining.

Tegelijkertijd probeert Rusland de weg naar bitcoin moeilijker te maken voor de bevolking. De handel is verboden, en je mag bitcoin ook niet gebruiken als betaalmiddel. Het bezit van bitcoin is níet verboden in Rusland.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...