Bitcoin al 300 dagen zonder all-time high, hoe lang moeten we nog wachten?

Het is inmiddels 300 dagen geleden dat bitcoin in november 2021 de all-time high van 69.000 dollar noteerde. Een koers die met de huidige koers van 18.900 dollar verder weg lijkt dan ooit. Al valt de periode van 300 dagen nog mee ten opzichte van de lengte van voorgaande bearmarkten.

Lang wachten op all-time high?

Als het verleden een goede voorspeller voor de toekomst blijkt, dan is het goed mogelijk dat we nog jaren op een nieuwe all-time high moeten wachten. Na het bereiken van de all-time high van december 2017 duurde het namelijk 1.079 dagen totdat we in december 2020 een nieuwe all-time high mochten opschrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bearmarkt die in 2014 begon duurde uiteindelijk ook 1.180 dagen tot in 2017 een nieuwe all-time high werd bereikt. Wat dat betreft is het wellicht onrealistisch om te denken dat we zomaar aan een nieuwe rally kunnen beginnen en dat een all-time high op relatief korte termijn mogelijk is.

Als de twee voorgaande perioden iets zeggen over de toekomst, dan moeten we nog minstens 700 dagen wachten op een nieuwe all-time high. Als we kijken naar het macro-economische klimaat, dan lijkt dat helemaal niet onrealistisch.

Macro-economisch doemscenario

De wereldeconomie staat op dit moment in de fik, in ieder geval als het over de koersen van financiële assets gaat. Met een inflatie die op het hoogste punt in 40 jaar tijd staat en grote onzekerheid over het beleid en de strategie van centrale banken, kiezen veel investeerders op dit moment voor de relatieve zekerheid van fiatgeld.

Ook het afsluiten van de Nord Stream 1 pijpleiding die voor de gastoevoer vanuit Rusland naar Europa zorgt is geen goede ontwikkeling. Het lijkt erop dat de wereld een moeilijke periode tegemoet gaat en dat maakt het voor mensen lastig om te investeren. In een periode van onzekerheid kiezen de meeste mensen logischerwijs voor datgene waarmee ze de rekeningen moeten betalen.

Voor bitcoin betekent dat ook dat er met een grote mate van waarschijnlijkheid een lastige periode aankomt. Het hodl-leger zal zich hier weinig van aantrekken, maar voor het grote publiek lijkt de interesse in bitcoin er momenteel helemaal niet te zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....