De Nederlandsche Bank aangeklaagd door Bitcoin broker Bitonic

Bitonic is naar de rechter gestapt vanwege een te strenge eis van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Dat maakt het bitcoin bedrijf dinsdag bekend via een persbericht. De aanbieder wil dat de zogenaamde wallet-verificatie-eis opgeschort wordt.

Bitonic sleept DNB voor rechter

Per 21 mei 2020 zijn aanbieders van cryptovaluta verplicht te voldoen aan de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Het ministerie van Financiën heeft besloten dat de DNB toezicht gaat houden op de sector. Om te kunnen blijven opereren in Nederland moesten aanbieders voor 21 november 2020 een aantal maatregelen en procedures doorvoeren in hun organisatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De DNB is gedurende de aanvraagprocedure, op 21 september, met een extra eis voor de markt gekomen: aanbieders moeten ook voldoen aan voorwaarden uit de Sanctiewet uit 1977. Ze zijn verplicht om elke in – en uitkomende transactie te controleren. De DNB wil namelijk weten of klanten van aanbieders op een sanctielijst staan van financiering van terrorisme.

De verregaande maatregel leidt in de praktijk tot de nodige administratieve rompslomp voor zowel de aanbieder als de klant. Want een klant zal bij iedere transactie een screenshot moeten maken om een nieuw bitcoin adres door de aanbieder te laten verifiëren. Bitcoiners die hechten aan financiële privacy gebruiken namelijk voor elke transactie een nieuw adres.

Nederland is tot dusverre de enige Europese lidstaat die deze eis aan de markt stelt. Ook bedrijven die nog niet in het register zijn opgenomen, voeren de extra eisen door zoals onlangs Bitstamp.

“Buitenproportioneel”

Al tijdens de aanvraag – en beoordelingsprocedure tekende Bitonic protest aan tegen de nieuwe eis, die ze als “niet effectief” en “buitenproportioneel” betitelt. Kern van hun betoog: in de Sanctiewet ontbreekt simpelweg de eis die nu aan de bitcoin markt wordt gesteld. Zij hebben hun bezwaar laten bevestigen door compliance expert Bökkerink Compliance International.

Bovendien vindt de aanbieder de voorwaarde in strijd met Nederlandse privacyregelgeving. In het persbericht staat het als volgt:

“Wij hebben daarom deze week de rechtbank in Rotterdam via een voorlopige
voorziening gevraagd om de wallet-verificatie-eis van DNB (door ons:
whitelisting-eis of KYCC-vereiste
genoemd) op te schorten. Ons doel is om zo snel mogelijk te kunnen
stoppen met deze alomvattende verwerking van persoonsgegevens. We willen
terug naar de situatie waarin wijzelf, op risico-gebaseerde basis,
bepalen of we de klant vragen zijn of haar beheer van de wallet te
bewijzen.”

In november is er vanuit belangenorganisatie VBNL een brandbrief gestuurd naar de DNB, ondertekend door 25 aanbieders. Hierop is volgens Bitonic nog geen reactie gekomen van de waakhond. Het is onbekend of andere partijen het voorbeeld van Bitonic gaan volgen en ook naar de rechter stappen.

Bitonic

Bitonic geldt als één van de grootste bitcoin bedrijven van Nederland. Medio november is het bedrijf opgenomen in het register van de DNB en valt het onder toezicht van de centrale bank.

In totaal zijn er 15 aanbieders inmiddels in het register van de DNB opgenomen. De geschatte toezichtskosten zijn vooraf geschat op 1,7 miljoen euro per jaar, die de geregistreerde partijen gezamenlijk moeten ophoesten. De toezichthouder moet over 2020 nog een nacalculatie doen, ook omdat de wet per 21 mei is ingegaan. Maar de toezichtskosten per aanbieder lopen in de tientallen duizenden euro’s per jaar.

Lees meer over:
bitonicDNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...