DNB wil dat Nederlandse Bitcoin bedrijven identiteit koppelen aan adressen

De Nederlandsche Bank (DNB) is de toezichthouder van de Nederlandse bitcoinmarkt. De DNB heeft een eis om als Bitcoin bedrijf te mogen opereren extra aan de orde gesteld.

De toezichthouder wil precies weten wie de Bitcoin of cryptovaluta koopt bij een beurs of broker. Het betreft een eis over screening van tegenpartijen op grond van de Sanctiewet uit 1977. Voor 17 oktober moet elke aanvrager hierover duidelijkheid geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Regulering Bitcoin bedrijven

De overheid wil dat ieder bedrijf dat euro omwisselt in cryptocurrency’s en vice versa voldoet aan geldende anti-witwasregels.

Per 21 mei 2020 vallen wisselkantoren voor virtuele valuta en aanbieders van bewaarportemonnees onder het Implementatiebesluit wijziging vierde anti-witwasrichtlijn. Toezichthouder is de Nederlandsche Bank, maar het is ook de instantie die de registratieplicht coördineert.

Bedrijven moeten voldoen aan een uitgebreid palet van eisen, bijvoorbeeld op het gebied van integere bedrijfsvoering. Elke transactie boven de €10.000 moet verplicht gemeld worden bij de Financial Intelligence Unit.

Sinds het ingaan van de wet zijn er bij de DNB 48 aanvragen ingediend. Dat zijn beurzen, brokers, maar ook bijvoorbeeld operators van Bitcoin ATM’s. Zowel uit het binnen – als het buitenland, want een buitenlandse partij met een Nederlandse klantenpagina valt ook onder deze wet.

Bekend is dat het beoordelingsproces vanuit de DNB tijd vergt. Voor bestaande partijen, die vóór 21 mei 2020 al actief waren, is er een overgangsregeling.

Zij mogen dus blijven opereren totdat zij voor 21 november een registratie op zak hebben. Die uiterste termijn loopt binnen 8 weken af.

Klantidentiteit bepalen

Nu vraagt de centrale bank extra aandacht voor een bepaalde eis uit de wet. Ze hebben daar op 21 september ook een webinar voor georganiseerd.

Ze stellen onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Uit de registratieaanvragen van aanbieders van cryptodiensten die DNB ontvangen heeft komt naar voren dat de vereisten van de Sanctiewet 1977 en de Regeling toezicht Sanctiewet bij veel aanvragers niet goed op het netvlies staan”.[/penci_blockquote]

Wat bedoelt de DNB hier nu mee? Het komt erop neer dat een aanbieder in staat moet zijn om elke klant op haar platform te screenen.

In hun woorden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Bij transacties van en naar externe wallets zijn aanbieders van cryptodiensten in staat effectief te screenen op het overeenkomen van de identiteit van een relatie met een (rechts)persoon of entiteit als bedoeld in de Sanctieregelgeving.[/penci_blockquote]

Met andere woorden: elke aanvrager van de registratie moet van elke klant kunnen bepalen wie degene is (identiteit) en waar deze woont (woonplaats, adres).

Ze zijn daarin vrij hoe men dit gaat vaststellen. Een van de oplossingen is dat de aanbieder een adres verstrekt aan de klant (vanuit een eigen walletservice). Ook het whitelisten van Bitcoin adressen komt al in de praktijk voor.

Custodial Bitcoin

Het betekent dat er in de markt een scherp onderscheid komt tussen custodial en non-custodial bitcoin. Want in de praktijk gaat een aanbieder eisen dat een klant een bepaald Bitcoin adres gebruikt bijvoorbeeld.

Of dat Bitcoin die via een Coinjoin is geanonimiseerd niet meer verzilverd mag worden in euro’s bij een geregistreerde aanbieder.

Met andere woorden: de toezichthouder roept de industrie op om deze eis in te willigen wil men in aanmerking komen voor een registratie.

Sterker nog: de DNB doet een oproep om vóór 17 oktober 2020 duidelijkheid te geven hoe men invulling gaat geven aan deze eis.

De nieuwe wet heeft binnen de Bitcoin industrie de nodige kritiek geoogst. Zo spelen er vragen hoe aanbieders nu gaan omspringen met de persoonsgegevens van klanten.

Ook zijn er de nodige bedrijfjes gesneuveld door de (hoge) eisen, waaronder Get Bittr en Bitkassa.

Lees meer over:
cryptowetDNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...