‘Banken in Chili mogen Bitcoin beurzen géén bankrekening weigeren’

Bitcoin heeft in Chili een stukje extra legitimiteit gekregen. Een rechtbank in het Zuid-Amerikaanse land heeft bepaald dat de twee grootste commerciële banken van het land gewoon bankrekeningen moeten openen voor lokale bitcoin bedrijven.

Bankrekening voor Bitcoin bedrijf

De Free Competition Defense Court riep in haar uitspraak op dat Banco Itaú en BancoEstado bankrekeningen moeten openen voor de lokale beurs Buda.com. Volgens de rechter hadden de banken namelijk onvoldoende bewijs dat Buda te maken heeft met oplichting of witwassen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat banken voorheen betaalrekeningen weigeren, is ook een bedreiging van de vrije concurrentie in de markt.

Het is in ieder geval goed nieuws voor de bitcoin industrie nu besloten is dat banken een rekeningen moeten verstrekken. Want ook andere startups kunnen daar op terugvallen. Het is indirect een precedent dat tot bredere adoptie van Bitcoin kan zorgen.

Samuel Cañas, Chief Legal Officer van de beurs Buda, is blij met de gerechtelijke uitspraak.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De Chileense bank is niet in staat geweest om voldoende informatie te verstrekken om het vermoeden van de bedreiging van vrije concurrentie te weerleggen.”[/penci_blockquote]

De bankrekeningen werden in 2018 door beide banken gesloten naar aanleiding van een onderzoek omtrent Terra Finance, een schimmige financieringsmaatschappij waar ook de AFM voor waarschuwde.

Vermeend piramidespel

Vier investeerders claimden dat ze 100 miljoen Chileense peso hadden verloren, ter waarde van $200.000. Ze beweerden dat Buda niets had gedaan om de fraude te voorkomen.

Omdat Buda indirect te maken had met de oplichting, kregen zij de schuld in de schoenen geschoven. De rechtbank vond echter geen verband tussen Buda en het piramidespel.

Ook in Nederland is het lange tijd lastig geweest om een bankrekening te openen als bitcoin-gerelateerd bedrijf. Als er in de bedrijfsvoering ook maar íets met crypto, bitcoin of blockchain werd gedaan, resulteerde dit in moeilijke situaties.

Inmiddels is de houding van banken tegenover deze sector aan het veranderen. In India is er in maart vorig jaar besloten dat er géén verbod voor Bitcoin bedrijven mag komen om gebruik te maken van bancaire diensten.

In Amerika zijn de eerste bedrijven inmiddels omgetoverd tot banken na verlening van een bank charter, een licentie. Ook maakte de Comptroller of the Currency (OCC) november vorig jaar bekend dat rekeningen voor Amerikaanse bitcoin bedrijven niet zomaar mogen worden geweigerd.

Wil je tot slot graag meepraten over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC