Deze 9 Nederlandse Bitcoin bedrijven kwamen door de keuring van DNB

1750 totale weergaven
|

Update – Inmiddels zijn er 9 Nederlandse Bitcoin bedrijven geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en mogen in Nederland zogenaamde cryptodiensten aanbieden.

Vanavond bracht Bitonic BV, bekend van de broker Bitonic.nl en exchange Bl3P, naar buiten dat ze ook zijn geregistreerd bij de DNB.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De toezichthouder zelf maakte bekend dat niet elke aanvrager de deadline van 21 november gaat halen. Formeel staan er nog 30 aanvragen open.

Naar verwachting zal deze week nog een handjevol de registratie halen. Voor de achterblijvers wil de toezichthouder een individueel traject op maat met de aanvrager (s) overeenkomen.

Register van DNB

Om in Nederland Bitcoin aan te bieden in ruil voor euro’s moet je onder meer door een selectieprocedure van de toezichthouder komen. Directeuren en andere belangrijke personen binnen de organisatie worden doorgelicht. Ook moet je voldoen aan een aantal anti-witwasregels.

In de praktijk betekent het dat partijen open kaart moeten spelen met DNB en daarnaast veel meer klantgegevens moeten verzamelen. Die data moeten partijen desgevraagd delen met bijvoorbeeld de belastingdienst of politie.

Op dit moment zijn er 9 bedrijven bekend die in het register van De Nederlandsche Bank staan:

Voor 21 november komen er ongetwijfeld nog een aantal nieuwe namen bij. Maar niet iedereen zal op tijd of überhaupt door de keuring komen. 25 Bitcoin bedrijven spraken zich gezamenlijk uit tegen de harde eisen van DNB.

De centrale bank heeft de toezichtskosten voor 2020 begroot op 1,7 miljoen euro. Deze toezichtskosten zullen de geregistreerde bedrijven moeten ophoesten.

Gevolgen van strengere regels

Dit soort procedures en maatregelen kost de industrie als geheel veel geld. Ook zijn er ondernemers die principieel niet mee willen werken aan het verzamelen van (nog) meer klantendata. Verschillende bedrijven zijn inmiddels gestopt of verhuisd door de nieuwe regels.

Twee prominente Nederlandse voorbeelden hiervan zijn BitKassa en Bittr. Beide platformen waren op hun eigen manier trendsetters in Nederland.

BitKassa faciliteert nog altijd bitcoin betalingen voor ondernemers in met name Arnhem, maar wel in een uitgeklede vorm. Ook kon je bij BitKassa direct bitcoin kopen en verkopen, die diensten zijn stopgezet. Toezicht kosten en principiële bezwaren zorgden ervoor dat zij de handdoek in de ring gooiden.

Bittr was een dienst waarmee je met een simpele automatische bankoverschrijving BTC kon kopen. Ideaal en makkelijk in gebruik, maar DNB wil dat bedrijven meer data verzamelen van hun klanten. Oprichter Ruben Waterman gaf aan dat hij als eenmanszaak onmogelijk kon voldoen aan de harde eisen van de toezichthouder.

Bitcoin derivatenbeurs Deribit vertrok in februari officieel uit Nederland. Alle handelsactiviteiten vallen nu onder een bedrijf in Panama.

Het kan voor je bedrijf grote gevolgen hebben als je niet voldoet aan de regels in landen waar je jouw diensten aanbiedt. Een voorbeeld daarvan is derivatenbeurs BitMEX.

De bedrijven en personen achter de handelsbeurs worden vervolgd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Tienduizenden Amerikanen zouden het platform hebben gebruikt terwijl zij niet de juiste procedures hanteerden.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNBNederland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...