Belgen verloren in 2019 3 miljoen door Bitcoin fraude, ‘slechts topje van de ijsberg’

Wereldwijd komen er steeds meer bitcoin oplichters en diefstallen aan het licht. Volgens onderzoeksbureau CipherTrace ging het in 2019 om minstens $4.4 miljard aan gestolen bitcoin en andere cryptomunten.

Ook in België worden mensen bestolen. Volgens Tijd.be gaat het om minstens 2,94 miljoen euro door fraude met bitcoin en andere cryptovaluta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijgende aantallen

De recente cijfers tonen aan dat er meer geld dan ooit omgaat in misdaden rondom bitcoin. In 2018 ging het om minder dan 2 miljoen euro.

Wel moet daarbij worden gezegd dat dit waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg is. Veel diefstal en fraude wordt of niet gemeld of niet opgelost.

Mede daarom stelde het land een lijst op met frauduleuze bitcoin sites. De Belgische raadt ruim 100 websites af.

Hoeveelheid onduidelijk

Nathalie Muylle, de Belgische Minister van Financiën, zegt dat de echte bedragen waarschijnlijk een stuk hoger liggen. ”De aantallen worden niet altijd verteld door verslaggevers”, zegt Muylle.

De Belgische overheid denkt dat er voor honderden miljoenen per verloren gaat aan oplichtingspraktijken en diefstal.

Het gaat dan om phishing of malafide software dat uit is op je bitcoin. De beurswaakhond van België vroeg eerder al om een strenge aanpak van bitcoin handel vanwege ‘cybercrime’

Slachtoffers vallen bijvoorbeeld voor een neppe website van een bestaande dienst, maar ook trappen mensen in beloftes van grote geldbergen bij een grote investering.

Bitcoin als een tool

Bitcoin is een manier om grenzeloos en permissieloos transacties te doen. Dat betekent dat iedereen gebruik kan maken van het netwerk, ook criminelen.

Gek genoeg toont dat echter juist de waarde en de kwaliteiten van bitcoin: het is geld dat iedereen kan gebruiken. Oplichters bestaan al, helaas, al een stuk langer dan bitcoin. En ook zij maken soms gebruik van deze nieuwe financiële tool.

Meer nieuws over criminaliteit met bitcoin een bijrol:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...