Bitcoin best presterende asset van 2023, hoe komt dat?

Bitcoin heeft $30.000 gebroken en heeft daarmee het hoogste punt bereikt van de afgelopen 10 maanden.

Op de onderstaande grafiek is de opwaartse beweging van bitcoin goed te zien. Een maand geleden dipte de koers nog onder de $20.000, maar momenteel zitten we alweer $10.000 hoger. 2023 blijkt een goed voor btc te zijn na de misère van 2022 en eind 2021.

bitcoin daggrafiek, bron: Coingecko
bitcoin daggrafiek, bron: Coingecko

Bitcoin leeft het sterkste kwartaal en sterkte maand sinds november 2021 met plussen van respectievelijk +70% en +43%.

Hoe is deze minirally te verklaren? Coindesk spreekt met Richard Mico, de Amerikaanse CEO en chief legal officer van Banxa, een betaalbedrijf voor de crypto-industrie. "De markt anticipeert op een versoepeling van het monetaire beleid van de Federal Reserve in de loop van 2023. Kijk maar wat er op de obligatiemarkt gebeurt."

Zo is het rendement van tweejarige Amerikaanse staatspapieren gedaald onder de 4%, veel te laag om de huidige inflatie te compenseren. Mico gaat verder: "Ik verwacht daarom dat er steeds meer liquiditeit naar de cryptomarkt komt. Bitcoin is al het best presterende asset van 2023, en het is meestal de asset dat het snelst en heftigst reageert op dit soort monetaire verschuivingen." Ook de trend dat landen van de dollar afstappen, doet het narratief van bitcoin goed.

Het verhaal is helder: zodra de Fed haar rentebeleid gaat versoepelen, wordt het lenen van geld weer goedkoper en vloeit er 'automatisch' meer geld naar de markten. Bitcoin is een asset die - logischerwijs - liquiditeit nodig heeft, maar sneller reageert op deze ontwikkelingen op het een heel kleine asset is.

Het lijkt erop dat het "slimme geld", met name actoren die al actief zijn met bitcoin, de renteverlaging van de Fed willen "frontrunnen", kopen nu de prijs nog relatief laag is. Dat gedrag onder fondsmanagers werkt besmettelijk, je wilt niet de laatste zijn van je clubje die niet "invested" is of meer heeft ingelegd, want psychologische steekjes zijn snel uitgedeeld in de financiele wereld.

Post-halving

Wat zeggen andere analisten over bitcoin? We doen een rondje op Twitter. Volgens CrediBULL Crypto gaat deze rally eindigen in de range van $30.000 - $40.000 en dat geeft in zijn ogen iedereen nog de kans om te accumuleren voordat de prijs post-halving een nieuwe all-time high gaat neerzetten.

De komende halving, het halveren van de block subsidie voor miners van 6,25 bitcoin naar 3,125 bitcoin, vindt in april/mei 2024 plaats. Dat maakt bitcoin weer een stuk schaarser. Het betekent 450 nieuwe bitcoin per dag in plaats van de huidige 900 bitcoin per dag nu.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijsupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...