Bitcoin betalingen blijven historisch goedkoop

De totale transactiekosten van het bitcoin netwerk blijven historisch laag. Na een korte opleving van de ‘fees’, zijn de kosten van on-chain bitcoinbetalingen nog steeds verwaarloosbaar.

Lage kosten

In het wekelijkse rapport van Glassnode haalt de totale transactiekosten van bitcoin aan. Deze zijn al bijna een jaar lang extreem laag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke keer als je een on-chain betaling doet, moet de persoon die de transactie signeert transactiekosten instellen. Dit is een aantal satoshis per byte (sats/vbyte). Deze kosten gaan uiteindelijk naar de miner toe die deze betaling ook daadwerkelijk in de blockchain plaatst.

Omdat er gemiddeld maar 1 MB aan betalingen per 10 minuten in de blockchain bij komt, is er constant een ‘biedingsoorlog’ gaande. De betalingen met de hoogste fees worden namelijk als eerste verwerkt.

De vraag naar blockruimte is het laatste jaar veel minder extreem dan de vorige jaren. Glassnode laat zien dat de fee-markt sinds juli 2021 ongeveer 10 tot 12 BTC per dag betreft.

Bitcoin betalingen blijven historisch goedkoop

Waarom?

Waarom zijn de kosten zo abrupt ineens gedaald? Een precieze reden is niet aan te wijzen, en het is hoogstwaarschijnlijk een combinatie van omstandigheden:

  1. De wallet die een groot deel van de transacties faciliteert, namelijk blockchain.com, heeft begin 2021 SegWit geïntegreerd. Daardoor zijn transacties vanuit deze wallets (optioneel) kleiner qua aantal bytes en dus goedkoper om te doen. Momenteel ligt de adoptie van SegWit rond de 85%, een jaar geleden was dit nog iets meer dan 50%.
  2. Het Lightning Netwerk als schaalbaarheidsoplossing wordt populairder, ook onder beurzen. Onder andere Kraken heeft deze secundaire laag geïmplementeerd. Ondanks dat het – in het geval van Kraken – om slechts duizenden betalingen gaat, kan dit blockruimte besparen. Helemaal nu ook OKx, Bitfinex, OKcoin en andere exchanges deze tweede laag aanbieden. Naar schatting zijn beurzen goed voor 40% van het aantal on-chain transacties.
  3. De hype vanuit de retail markt lijkt te zijn afgenomen. Met een dalende prijs, zijn er minder particuliere beleggers die de blockchain willen gebruiken. Dit resulteert in minder on-chain concurrentie.
Bitcoin betalingen blijven historisch goedkoop
Adoptie van SegWit bereikt 85%

Vorige week liepen de transactiekosten ineens flink op toen Binance de mempool volgooide met 300 MB aan betalingen. Zij waren UTXO’s aan het consolideren. Nadat al deze betalingen waren bevestigd, daalden de fees weer en waren on-chain bitcoin betalingen weer voor iedereen goedkoop.

De (optionele) blockgrootte van bitcoin (die ‘normaal’ op 1 MB staat), is sinds de activatie van SegWit gestegen tot 1,6 MB. Naast SegWit kunnen ook batching en Taproot de transactiekosten omlaag brengen. Taproot is echter nog dermate nieuw, dat dit weinig impact (of prioriteit) heeft.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!