Bitcoin betalingen blijven historisch goedkoop

De totale transactiekosten van het bitcoin netwerk blijven historisch laag. Na een korte opleving van de ‘fees’, zijn de kosten van on-chain bitcoinbetalingen nog steeds verwaarloosbaar.

Lage kosten

In het wekelijkse rapport van Glassnode haalt de totale transactiekosten van bitcoin aan. Deze zijn al bijna een jaar lang extreem laag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke keer als je een on-chain betaling doet, moet de persoon die de transactie signeert transactiekosten instellen. Dit is een aantal satoshis per byte (sats/vbyte). Deze kosten gaan uiteindelijk naar de miner toe die deze betaling ook daadwerkelijk in de blockchain plaatst.

Omdat er gemiddeld maar 1 MB aan betalingen per 10 minuten in de blockchain bij komt, is er constant een ‘biedingsoorlog’ gaande. De betalingen met de hoogste fees worden namelijk als eerste verwerkt.

De vraag naar blockruimte is het laatste jaar veel minder extreem dan de vorige jaren. Glassnode laat zien dat de fee-markt sinds juli 2021 ongeveer 10 tot 12 BTC per dag betreft.

Bitcoin betalingen blijven historisch goedkoop

Waarom?

Waarom zijn de kosten zo abrupt ineens gedaald? Een precieze reden is niet aan te wijzen, en het is hoogstwaarschijnlijk een combinatie van omstandigheden:

 1. De wallet die een groot deel van de transacties faciliteert, namelijk blockchain.com, heeft begin 2021 SegWit geïntegreerd. Daardoor zijn transacties vanuit deze wallets (optioneel) kleiner qua aantal bytes en dus goedkoper om te doen. Momenteel ligt de adoptie van SegWit rond de 85%, een jaar geleden was dit nog iets meer dan 50%.
 2. Het Lightning Netwerk als schaalbaarheidsoplossing wordt populairder, ook onder beurzen. Onder andere Kraken heeft deze secundaire laag geïmplementeerd. Ondanks dat het – in het geval van Kraken – om slechts duizenden betalingen gaat, kan dit blockruimte besparen. Helemaal nu ook OKx, Bitfinex, OKcoin en andere exchanges deze tweede laag aanbieden. Naar schatting zijn beurzen goed voor 40% van het aantal on-chain transacties.
 3. De hype vanuit de retail markt lijkt te zijn afgenomen. Met een dalende prijs, zijn er minder particuliere beleggers die de blockchain willen gebruiken. Dit resulteert in minder on-chain concurrentie.
Bitcoin betalingen blijven historisch goedkoop
Adoptie van SegWit bereikt 85%

Vorige week liepen de transactiekosten ineens flink op toen Binance de mempool volgooide met 300 MB aan betalingen. Zij waren UTXO’s aan het consolideren. Nadat al deze betalingen waren bevestigd, daalden de fees weer en waren on-chain bitcoin betalingen weer voor iedereen goedkoop.

De (optionele) blockgrootte van bitcoin (die ‘normaal’ op 1 MB staat), is sinds de activatie van SegWit gestegen tot 1,6 MB. Naast SegWit kunnen ook batching en Taproot de transactiekosten omlaag brengen. Taproot is echter nog dermate nieuw, dat dit weinig impact (of prioriteit) heeft.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  chainlink Nieuws
  Waarom Chainlink Wel Eens de Eerstvolgende Crypto met Eigen ETF Kan Zijn

  Sommige analisten voorspellen een snelle lancering van een nieuw exchange-traded fund (ETF) dat gericht is...

  Lees meer