Amerikaanse veiligheidsdienst sluit deal van $1,36 miljoen met Coinbase

U.S. Homeland Security heeft een contract van 1,36 miljoen dollar getekend met Coinbase.

Coinbase en overheidscontracten

De bitcoin exchange gaat de nationale veiligheidsdienst voorzien van blockchain analyse software. Coinbase doet dit al voor de US Secret Service, de Drug Enforencement Agency en de belastingdienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De nieuwe deal past in de bredere strategie van de Biden-regering om cybercrime én het witwassen van criminele gelden aan te pakken.

Voor Coinbase, de grootste beurs in Amerika, is het in ieder geval goed nieuws want het is hun grootste overheidscontract tot nu toe.

Volgens Decrypt zelfs veertig keer groter dan het vorige contract met Homeland Security.

Als beurs ontwikkelt Coinbase ook zakelijke applicaties om meer inzicht te krijgen in de geldstromen op openbare grootboeken. Voor overheden en opsporingsinstanties is dat interessante software.

Neutrino

Coinbase kan deze diensten aanbieden omdat het in 2019 Neutrino heeft gekocht voor 13,5 miljoen dollar, een specialist in surveillance software.

Geen onomstreden koop overigens, want de oprichters van Neutrino zaten ook achter het controversiële Hacking Team project.

Onder meer de Europese Commissie heeft het Italiaanse Hacking Team ingehuurd om 'autoritaire regimes' zoals Saudi-Arabië te helpen spioneren, zo onthulde Breakermag destijds.

In 2019 heeft Coinbase dan ook de nodige kritiek ontvangen waarom het perse Neutrino moest kopen.

Deze expertise wordt nu hergebruikt om vermeende criminelen en witwassers op te sporen, hoewel uit diverse onderzoeken blijkt dat bij slechts een klein deel er gebruik wordt gemaakt van cryptomunten.

Wel willen overheden iemands identiteit koppelen aan iemands bezit aan cryptocurrency's door onder meer verplichte identificatie bij beurzen en andere centrale handelsplatformen.

Zowel Europa, Amerika, Rusland en China hebben vergevorderde plannen dat elk financieel bezit in een overheidsdatabase moet komen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...