Bitcoin beurs OKCoin start met Lightning voor snelle en goedkopere transacties

Cryptobeurs OKCoin maakte gisteren bekend dat ze het Bitcoin Lightning Network gaan integreren. Op deze manier kunnen hun klanten goedkoper, sneller en makkelijker hun satoshi’s van het platform afhalen. Naar verwachting moet de integratie al binnen drie à vier weken klaar zijn.

Bitcoin via Lightning

Het Bitcoin Lightning Netwerk is een laag bovenop de blockchain. Waar je on-chain te maken hebt met blocken, blocktijden en miners, heb je dat met Lightning niet. Een on-chain betaling duurt al snel 10 tot 60 minuten (inclusief confirmations) en het kost ook al snel een paar dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een betaling via het Lightning Netwerk gaat letterlijk bliksemsnel. Je kunt binnen enkele seconden en voor enkele centen jouw Bitcoin verplaatsen. Voor mensen die handelen op OKCoin is dit dus een perfecte manier om ‘sats’ in eigen beheer te nemen.

Bitcoin beurs OKCoin start met Lightning voor snelle en goedkopere transacties

Het Lightning Netwerk bestaat uit een netwerk met tal van betaalkanalen tussen nodes, waarin satoshi’s zitten opgesloten. Je zou het kunnen zien als een kralenketting: samen met de andere peer van het payment channel, bepaal je hoe de balans onderling wordt verdeeld.

Zo kun je buiten de blockchain om, de balans in jouw node veranderen door invoices te betalen of ontvangen. En omdat je betalingen kunt doorsturen via andermans betaalkanalen, ben je direct in contact met nagenoeg het hele netwerk.

De nodes zijn dus erg belangrijk, omdat die continu online moeten zijn. Dat beaamt ook Hong Fang, de CEO van OKCoin.

“Het Lightning Network vereist (…) een netwerk van nodes en de acceptatie van de technologie om optimaal te presteren. Als onderdeel van onze analyse hebben we de sterkte en kwaliteit van de nodes beoordeeld en nu hebben we het gevoel dat het netwerk sterk genoeg voor een beurs met een groot aantal opnames en stortingen per dag.”

Betaalkanalen

Het Lightning Network valt en staat dus met het aantal BTC dat in betaalkanalen zit opgesloten, en ook de connectiviteit van nodes binnen het netwerk. Door wumbo-channels, kunnen nodes (makkelijker) kanalen openen van enorme bedragen en door multipath-payments (MPP) kunnen betalingen makkelijker naar alle hoeken van het netwerk verstuurd worden.

Momenteel zit er al $33 miljoen aan bitcoin in het netwerk. Fang is deze ontwikkeling niet ontgaan, en dus gaat OKCoin onderdeel uit maken van dit netwerk.

“We zijn een bitcoin beurs sinds 2013 en hoewel we enthousiast zijn over DeFi en andere activa, weten we dat bitcoin de basis is van de hele industrie. Het netwerk van Bitcoin is vaak overbelast en brengt hoge transactiekosten met zich mee, vooral tijdens bullmarkten. Lightning elimineert dat probleem en opent de mogelijkheid om met microbetalingen in Bitcoin te handelen.”

Daarnaast verwijst de beurs ook naar de voordelen van off-chain betalingen wat betreft de privacy. Ook vertelt Gang dat hij hoopt dat dit een boost gaat zijn voor de hele industrie. Want Lightning staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen.

Andere beurzen

OKCoin lijkt de tweede grootste beurs te gaan zijn die Lightning implementeert. Bitfinex is koploper; je kunt al een aantal maanden stortingen en opnames doen via Lightning.

Kraken maakte vlak voor de jaarwisseling bekend dat ze in de eerste helft van 2021 ook Lightning willen hebben geïntegreerd. Het lijkt erop dat OKCoin ze hierin net voor gaat zijn.

Wil je meepraten over Lightning en alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!