Bitcoin broker Knaken geregistreerd bij De Nederlandsche Bank

Bitcoin broker Knaken kan opgelucht ademhalen: het bedrijf is het zeventiende bedrijf dat door de keuring komt bij De Nederlandsche Bank (DNB). Bedrijven die niet in het register staan mogen geen handel in bitcoin faciliteren in Nederland.

Sinds vorig jaar moeten bedrijven aan een flink aantal nieuwe regels voldoen om goedkeuring te krijgen van toezichthouder DNB.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Register van DNB

Voordat je op de ‘goede lijst’ van De Nederlandsche Bank komt moet je als bedrijf een selectieprocedure ondergaan. Je moet als bedrijf laten zien dat je voldoet en kunt blijven voldoen aan de huidige richtlijnen. Ook worden directeuren en andere personen binnen de organisatie doorgelicht.

In de praktijk komt het er onder andere op neer dat bedrijven onder andere meer klantendata moeten verzamelen en deze waar nodig moeten overhandigen aan bijvoorbeeld de politie of belastingdienst.

Registratie is voor een Nederlands bitcoinbedrijf van levensbelang (tenzij je wil verhuizen), maar komt ook met de nodige nadelen. Zo zijn de kosten om te voldoen aan de regels relatief hoog, zeker voor kleinere startups. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een compliance officer en het verwerken en opslaan van extra data.

En last but not least: de geregistreerde partijen moeten gezamenlijk zo’n 1,7 miljoen euro ophoesten, de toezichtkosten worden namelijk bij de bedrijven neergelegd.

Woordvoerder Tobias Oudejans van DNB gaf eerder ook uitleg over aankopen bij een buitenlandse partij: ”De wet bepaalt dat aanbieders die zich richten op de Nederlandse markt, zich moeten registreren. Doen zij dat niet, dan hoeven zij zich niet te registreren.” Het is niet verboden om als Nederlander bij laatstgenoemde alsnog aankopen te doen.

Morele bezwaren

Naast bedrijfstechnische bezwaren zijn er ook morele bezwaren. Bitcoin broker Bitonic is naar de rechter gestapt vanwege een te strenge eis van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De aanbieder wil dat de zogenaamde wallet-verificatie-eis opgeschort wordt.

Nederlandse bedrijven die bitcoin verkopen moeten alle adressen verifiëren waar bitcoin naartoe wordt gestuurd. Ondernemers zijn volgens De Nederlandsche bank niet verplicht dit te doen. Maar de bank biedt (nog) geen duidelijke alternatieven.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNB

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...