Voorlopig géén versoepeling KYC-procedures bij Bitcoin bedrijven in Nederland

1422 totale weergaven
|

Update: Nederlandse bitcoinbedrijven kunnen voorlopig niet iets minder streng zijn voor hun klanten. Sinds vorig jaar moeten alle ondernemers die iets te maken hebben met de aan- en verkoop van bitcoin voldoen aan verschillende regels.

Nederlandse bedrijven die bitcoin verkopen moeten nog altijd alle adressen verifiëren waar bitcoin naartoe wordt gestuurd. Ondernemers zijn volgens toezichthouder De Nederlandsche bank (DNB) niet verplicht dit te doen. Maar de bank biedt (nog) geen duidelijke alternatieven.

Patrick van der Meijde, voorzitter van Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL), geeft uitleg: ”DNB trekt geen eis in. Ze ontkennen dat er een harde eis is, maar elke andere suggestie wordt afgewezen.” Voorlopig lijken bedrijven toch elk bitcoin adres te moeten verifiëren. Van der Meijde: ”Die vervelende wallet verificatie zal gewoon moeten totdat de rechter daar een uitspraak over doet.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Update (15 februari): Eerder was bij de Telegraaf te lezen dat DNB mogelijk losser om zou gaan met de regels. Dit blijkt echter (helaas) niet het geval.

DNB en bitcoin

DNB is toezichthouder en is verantwoordelijk voor de registratie van bedrijven in de industrie. Het proces verloopt niet foutloos, veel ondernemers zijn ontevreden over de strenge eisen. Het Nederlandse Bitonic stapt zelfs naar de rechter. Bedrijven als eToro zijn gestopt met de verkoop van BTC in ons land, mede door de harde eisen van de DNB.

Voldoe je niet aan de richtlijnen? Dan loop je als bedrijf de kans op boetes of zelfs gedwongen sluiting.

Het gaat met name om het verzamelen van klantgegevens. Bedrijven moeten altijd de volgende vraag beantwoorden: aan wie worden de bitcoin verkocht en mag dat wel?

Bedrijven die bitcoin verkopen en versturen waren in de veronderstelling dat zij altijd de eigenaar van een adres moesten verifiëren. In de praktijk betekent dit dat je bij elke aankoop van bitcoin in combinatie met een nieuw adres een screenshot moet maken (of zelfs een foto met je gezicht en/of paspoort er bij). Zo hopen de bedrijven aan de regels te voldoen.

Uit de brief van De Nederlandsche Bank blijkt nu iets anders: zij noemde de ‘wallet-verificatie’ geen harde eis maar slechts een voorbeeld van hoe bedrijven kunnen voldoen aan de Sanctiewet. Welke andere procedures ondernemers kunnen gebruiken om toch aan de regels te voldoen is nog onduidelijk.

Kortom: de strenge procedures om data te verzamelen door bitcoinbedrijven blijven voorlopig staan in Nederland.

De vraag is nu: wat zijn de alternatieve manieren voor brokers en beurzen? Daar is voorlopig nog geen antwoord op.

Gevolgen

De gevolgen van dit soort onduidelijkheden kunnen groot zijn. Het is duur om aan de regels te voldoen. Bedrijven die hier op inzetten en in investeren hebben dat nu mogelijk voor niets gedaan. Ook betalen de bedrijven gezamenlijk de kosten voor het toezicht.

Voor de gemiddelde klant zou versoepeling of andere procedures goed nieuws zijn: het scheelt een extra stap in het hele aankoopproces als je geen adres meer hoeft te verifiëren. De andere Know-Your-Customer procedures zullen niet verdwijnen. Even online bitcoin kopen zonder veel gegevens te delen is niet mogelijk bij geregistreerde bedrijven in Nederland.

We hebben DNB om een reactie gevraagd maar hebben nog geen antwoord ontvangen op moment van publicatie.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNBNederland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...